VVD maakt schoon schip: veel nieuwkomers op lijst, Ton Elias moet weg

Sophie Hermans en Bente Becker, politiek assistenten van respectievelijk Mark Rutte en Henk Kamp, zijn met de Turks-Nederlandse Dilan Ye¿ilgöz de opvallendste nieuwkomers op de kandidatenlijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen. De VVD wil schoon schip maken. Van de huidige fractie komen er velen niet terug op de lijst.Dilan

Ariejan Korteweg
Ton Elias Beeld Freek van den Bergh
Ton EliasBeeld Freek van den Bergh

Opmerkelijke afvaller is Ton Elias, Kamerlid sinds 2008. Elias is lid van het presidium en ondervoorzitter van de Tweede Kamer. Hij is de fractiesecretaris van de VVD en bewaakt uit dien hoofde de kwaliteit van de inbreng van de Kamerleden. Elias was ook voorzitter van de ict-onderzoekscommissie en lid van de parlementaire enquêtecommissie-Fyra.

Elias is verontwaardigd over de uitsluiting, die voor hem onverwacht kwam. In een brief aan partijvoorzitter Henry Keizer schrijft hij: 'Op mijn verzoek tot een inhoudelijke motivering voor het besluit gaf u aan dat ik mijn Kamerlidmaatschap goed uitvoer, maar ik tegelijkertijd ook 'veel vijanden in de partij' had. Aanvullende inhoudelijke argumenten ontbraken.' In het parlement staat Elias bekend als een man met een scherpe tong.

Een verzoek van Elias om hem op een lage plek op de lijst te zetten, zodat hij zich met een voorkeursactie op eigen kracht de Kamer in zou kunnen vechten, werd niet gehonoreerd. In plaats daarvan verzocht het hoofdbestuur hem zijn kandidatuur in te trekken.

Ook voor Joost Taverne, het enige VVD-Kamerlid dat in augustus 2015 tegen extra noodhulp voor Griekenland stemde, is geen plaats op de lijst. Hetzelfde geldt voor Anoushka Schut-Welkzijn, voormalig rechterhand van minister Schippers.

Sophie Hermans (politiek assistent premier Rutte) tijdens het Tweede Kamerdebat over de agenda van de Europese Top. Beeld anp
Sophie Hermans (politiek assistent premier Rutte) tijdens het Tweede Kamerdebat over de agenda van de Europese Top.Beeld anp

Rechterhand van Rutte

Sophie Hermans (34) is de dochter van VVD-prominent Loek Hermans. Als politiek assistent is ze de rechterhand van premier Rutte. In VVD-campagnefilmpjes is te zien hoe ze als sparringpartner voor de premier fungeert.

Ook Bente Becker (31) wordt al langer binnen de VVD als talent gezien. Ze begon als fractiemedewerker in de Tweede Kamer en is sinds 2010 politiek assistent van minister Kamp, eerst bij Sociale Zaken, daarna bij Economische Zaken.

Dilan Ye¿ilgöz (39) kwam als meisje van 8 jaar oud met haar moeder en zusje vanuit Turkije naar Nederland, als politieke vluchteling. De vader van het gezin was drie jaar eerder gevlucht. Ze was adviseur van het Amsterdamse college en is sinds 2014 raadslid in Amsterdam.

Meer over