VVD-Kamerlid Nicolaï vertrekt naar DSM

Hij weet niets van chemie en was nooit eerder werkzaam in het bedrijfsleven. Opnieuw gooit Atzo Nicolaï het stuur radicaal om.

DOOR YVONNE DOORDUYN

AMSTERDAM Drie weken geleden wist hij nog van niets, maar per 1 juni is VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï (51) de nieuwe directeur van DSM Nederland. Hij volgt Jos Schneiders (60) op, die vanwege omstandigheden in zijn privéomgeving vervroegd met pensioen gaat.

Nicolaï weet niets van chemie. Scheikunde als achtste vak op de middelbare school - zo ver reikt zijn kennis. Ook was hij nooit eerder werkzaam in het bedrijfsleven. Het moet DSM zijn gegaan om zijn netwerk, zowel in Den Haag als Brussel, en zijn onderhandelingsvaardigheden.

Als directeur van de Nederlandse divisie van het chemieconcern wordt Nicolaï ook vooral personeelsmanager van de zevenduizend Nederlandse werknemers. Hij gaat over de cao en doet het overleg met de ondernemingsraad.

Dat de VVD'er ervan houdt het stuur in zijn carrière soms radicaal om te gooien, bewees hij eerder. Tot hij in 1998 Kamerlid werd, had Nicolaï louter culturele functies. Via de afdeling Kunsten van het ministerie van Welzijn, Gezondheid en Cultuur belandde hij bij wat later de Raad voor Cultuur zou gaan heten. Van de portefeuilles telecommunicatie, politie en justitie die hij in 1998 als Kamerlid toebedeeld kreeg, had hij op dat moment geen kaas gegeten.

Ook zijn uitverkiezing tot staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in 2002 verraste vriend en vijand. De Delftenaar was de Kamer binnengekomen op de restzetel en had nooit iets met buitenlands beleid te maken gehad. Nicolaï kreeg de leiding tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2004 en pareerde behendig een botsing met Turkije. Zijn successen als staatssecretaris worden echter overschaduwd door de mislukte campagne om Nederland in 2005 te laten instemmen met de Europese Grondwet. Nicolaï wilde daarop zijn ontslag indienen, maar dat werd door premier Balkenende niet gehonoreerd.

In 2006 volgde hij Alexander Pechtold op als minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, omdat D66 uit het kabinet stapte. Nicolaï sloot het akkoord over de nieuwe staatkundige verhouding met de Antillen, een historische doorbraak.

Na de verloren verkiezingen in 2007 keerde Nicolaï terug in de Kamerbankjes. Sinds 2008 is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het nog op te richten Nationaal Historisch Museum. Zijn plan voor een wettelijke verruiming van de vrijheid van meningsuiting liep in 2009 uit op een fiasco. VVD-leider Rutte verklaarde op tv dat holocaustontkenning niet langer strafbaar zou zijn, waarop het halve land over hem heen viel.

Politici stappen mondjesmaat over naar bedrijfsleven

Een politicus die overstapt naar het bedrijfsleven of andersom: in Nederland gebeurt het mondjesmaat. In het buitenland is het de normaalste zaak van de wereld, heen én terug.

Hoewel in Nederland veel oud-politici hun carrière bij de overheid, in een adviesraad of andere non-profitorganisatie voortzetten, waren er de afgelopen jaren wel degelijk voorbeelden van transfers naar het grote bedrijfsleven.

Zo werd ex-premier Jan Peter Balkenende per 1 april benoemd als partner bij advieskantoor Ernst & Young. Zijn PvdA-collega Wouter Bos trad toe tot de partners van concurrent KPMG. De opvallendste overstap van het laatste jaar is misschien wel die van voormalig verkeersminister Camiel Eurlings (CDA). Hij werd op 1 april directeur bij de KLM, het bedrijf waarvoor hij als minister politiek verantwoordelijk was.

undefined

Meer over