VVD-Kamerlid bedenkt zich: eurofiel niet kwalijker dan Le Pen

DEN HAAG - VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen heeft zondagmiddag excuses aangeboden voor zijn uitspraak dat eurofielen als Guy Verhofstadt en Martin Schultz gevaarlijker zijn voor Europa dan rechts-populisten als Marine Le Pen, partijvoorzitter van het Franse Front National. Hij deed zijn uitspraken zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Daarmee deed de verkiezingskoorts van de campagne voor de Europese verkiezingen van volgend jaar mei zich voor het eerst voelen. De PVV kan de grootste Nederlandse partij worden in Europa, D66 scoort hoog in de Nederlandse peilingen. Beide partijen kregen een sneer van Verheijen, woordvoerder Europese Zaken van de grootste regeringsfractie.

In een betoog waarin Verheijen de Europese uitersten D66 -'Vindt alles goed uit Brussel' - en PVV - 'We gaan uit Europa' - veroordeelde, benoemde hij het in zijn ogen echte gevaar. 'Dat zijn geharnaste eurofielen zoals Martin Schulz (voorzitter Europees Parlement, red.).' Desgevraagd vond hij ook Guy Verhofstadt in dat rijtje horen. Verhofstadt is voorzitter van de Europese liberale fractie waarin ook de VVD zit.

Volgens Verheijen verliezen landen hun identiteit in een federaal Europa, waarnaar mensen als Verhofstadt streven. Hij vond dat gevaarlijker voor het draagvlak van Europa dan criticasters als Le Pen en Wilders. Komende week ontvangt Wilders Le Pen in Den Haag om over Europese samenwerking te spreken.

Zaterdagavond kreeg Verheijen bijval van het oud-Europees Commissaris en VVD-erelid Frits Bolkestein. Over Verhofstadt zei de liberaal: 'Hij denkt dat je de natiestaat kunt afschaffen en zijn eurofederalisme is ook onzin, omdat men het niet wil.' De JOVD, de aan de VVD gelieerde jongerenorganisatie nam afstand. D66-leider Alexander Pechtold kwalificeerde zondagochtend de uitlatingen van Verheijen als 'schandalig': hij vond de vergelijking tussen 'geen al te frisse types' en Verhofstadt niet kunnen. Daarop twitterde Wilders: 'Het meest onfrisse type vind je in de spiegel, Alexander.'

Enkele uren later kwam Verheijen met een verklaring: 'Van suggesties als zou Guy Verhofstadt gevaarlijker of erger zijn dan Marine Le Pen neem ik nadrukkelijk afstand. Dat is ook niet bedoeld. Ik heb mijn woorden verkeerd gekozen en bied daarvoor mijn excuses aan.'

undefined

Meer over