VVD houdt bezwaren tegen wetsvoorstel voor optiebelasting

De VVD houdt grote bezwaren bij de nieuwe optiebelasting, die staatssecretaris Vermeend van Financien wil invoeren. Het VVD-kamerlid De Vries noemt het wetsvoorstel van Vermeend 'overkill'....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

In zijn donderdag ingediende wetsvoorstel stelt Vermeend een forse belasting voor op opties. De ontvanger moet onmiddellijk afrekenen met de fiscus. Bovendien moet er nog eens worden betaald als de opties binnen drie jaar worden uitgeoefend. De boekwinst moet dan eveneens bij het belastbare inkomen worden geteld.

Vermeend heeft maanden geworsteld met zijn voorstel voor een belasting op personeelsopties, waartoe premier Kok begin dit jaar opriep. Kok noemde de opties voor managers een vorm van 'exhibitionistische verrijking'. De opties worden nu tegen een laag tarief (7 procent) belast op het moment van verkrijging. Managers kunnen bij verkoop jaren later vaak een miljoenenwinst incasseren die verder onbelast blijft. Eerdere voorstellen voor een zwaardere belasting heeft Vermeend na kritiek aangepast.

Met dit nieuwe voorstel is Vermeend terug bij het begin. Wie binnen drie jaar verkoopt, betaalt in elk geval twee keer. Naarmate de optie een langere looptijd en dus een potentieel hogere waarde heeft, moet een groter deel van de onderliggende waarde bij het inkomen worden opgeteld. De percentages van de onderliggende waarde die bijgeteld moeten worden variëren van 4 procent voor opties met een looptijd van een jaar, tot 50 procent voor twintig jaar. De vijfjarige optie, die het meeste voorkomt, krijgt een percentage van 20.

Coalitiepartijen PvdA en D66 kunnen zich in grote lijnen wel vinden in het voorstel. De VVD vindt de belasting bij verkrijging onrechtvaardig. 'Stel dat iemand dit jaar in augustus, op het hoogtepunt van de beurs, opties had gekregen met een korte looptijd. Die moet dus over 1997 heel wat betalen aan de fiscus, terwijl de persoon nu na het instorten van de beurs weet dat hij niets aan de opties zal verdienen', zegt De Vries. 'Op die manier bind je personeel niet aan je bedrijf, terwijl dat toch de bedoeling is.'

De VVD wil daarom een 'conserverende heffing', een soort aanslag op papier, die pas echt betaald hoeft te worden als de opties verkocht worden. Daarnaast willen de liberalen af van de oplopende tabel met percentages. De Vries stelt één percentage voor van 12 of 16 procent. Ook de werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt de bijtellingen van Vermeend te hoog.

Meer over