VVD eist excuses Sarkozy na 'beledigen Kroes'

De Franse president Nicolas Sarkozy moet door het stof. Zijn opmerking dat eurocommissaris Neelie Kroes ‘niet meer dan twee hersencellen’ heeft, is volgens VVD-europarlementariër Hans van Baalen volstrekt ongepast. Premier Balkenende moet de eerste de beste gelegenheid aangrijpen om zijn Franse collega op de vingers te tikken.

Aanleiding voor de boosheid van Van Baalen – partijgenoot van Kroes – is een artikel in het Franse weekblad le Canard Enchaîné. Geïrriteerd door Kroes’ weerstand tegen staatssteun voor de Franse auto-industrie, zou Sarkozy tijdens de ministerraad op 20 januari zijn ontploft. ‘Zoiets stoms heb ik nog nooit gehoord. Mevrouw Kroes kan niet meer dan twee hersencellen hebben’, wordt Sarkozy geciteerd in het weekblad.

Volgens de Franse president snapt de eurocommissaris voor Mededinging niet dat de Franse staat, als aandeelhouder van Renault, mag verhinderen dat de productie van het populaire model Clio naar Turkije wordt verplaatst. ‘Als er een straf op domheid stond, dan nam die dame een flink risico.’

Le Canard Enchaîné (de geketende eend) geldt als een betrouwbare bron voor informatie uit (semi-)overheidskringen. De vele processen die tegen de Canard werden aangespannen, won het blad vrijwel altijd.

Van Baalen vindt het ‘onbestaanbaar’ dat Sarkozy Kroes persoonlijk beledigt omdat zij opkomt voor de vrije concurrentie. ‘Deze beledigingen schofferen de Europese Commissie als geheel.’ Hij wil dat ook Commissievoorzitter José Manuel Barroso excuses eist van Sarkozy.

De woordvoerder van Kroes wil niet ingaan op de veronderstelde uitlatingen van de Franse president. Wel benadrukt hij dat de Franse autosector de verliezer is als alle EU-landen de protectionistische maatregelen nemen die Sarkozy voorstelt. ‘Er worden meer Franse auto’s buiten dan in Frankrijk verkocht.’

Het is niet de eerste keer dat Sarkozy buitenlandse politici beledigt. In april noemde hij de Spaanse premier José Luis Zapatero ‘niet zo intelligent’. Hij kleineerde de Spaanse eurocommissaris Almunia door te zeggen dat die het nooit verder dan een Brussels baantje had geschopt.

Ambtenaren van Kroes halen hun schouders op over de beledigingen aan het adres van hun baas. ‘Kroes is iets groter dan Sarkozy. Dat zit hem dwars’, zegt een van de medewerkers.

Nicolas Sarkozy (AFP) Beeld
Nicolas Sarkozy (AFP)
Meer over