VVD de aandacht, maar PvdA krijgt ruimer asielbeleid

De VVD kreeg de aandacht, maar de PvdA krijgt een ruimer asielbeleid. Zo staan de zaken ervoor na een week debat over het VVD-plan om de grenzen te sluiten.

Maartje Bakker
PvdA-kamerlid Attje Kuiken. Beeld anp
PvdA-kamerlid Attje Kuiken.Beeld anp

De PvdA wil dat er weer een reddingsdienst op de Middellandse Zee komt voor asielzoekers die de oversteek naar Europa wagen. De kustwacht is er niet alleen 'voor grensbewaking, maar ook om mensen te redden en hulp te bieden', zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Daarmee lijkt er een meerderheid in de Tweede Kamer te zijn voor het uitbreiden van de missie in de Middellandse Zee.

Kuiken pleitte ook voor 'meer vormen van legale migratie en hervestiging'. Dat is een gevoelig onderwerp binnen de coalitie: de VVD en PvdA zijn in een conflict verwikkeld over het aantal Syrische vluchtelingen dat naar Nederland moet worden gehaald. 'Nu is niet het momentum', zei Kuiken, maar 'later dit jaar' mogelijk wel.

PVV

Bij het presenteren van haar nul-asielzoekersplan liet de VVD stoer weten op zoek te gaan naar een Kamermeerderheid. Die is er niet - alleen de PVV is een duidelijke medestander. Maar het gevolg is dat ook de PvdA zich vrij lijkt te voelen om linkse plannen te steunen die wèl kans maken op een meerderheid.

Zo bereikt de VVD het tegenovergestelde van wat de partij beoogde met haar geruchtmakende plan: geen onneembare slotgracht om Europa, maar eerder de zo verafschuwde 'fysieke loopbrug'.

Aan de andere kant: geen mens hoeft na deze week nog te twijfelen hoe het zuivere VVD-geluid klinkt in het asieldebat, en dat is voor de partij die doorgaans gedwongen is op te treden in duet met de PvdA ook wat waard.

Volksverlakkerij

Het kwam VVD-Kamerlid Malik Azmani wel op de hoon van de andere partijen te staan. De PVV bracht andere verbroken beloftes in herinnering. 'Duizend euro voor elke Nederlander, de hypotheekrente staat als een huis, geen cent naar de Grieken', somde Sietse Fritsma, PVV'er van dienst, op. 'Grenzen dicht, dat is het volgende staaltje volksverlakkerij.'

'Het doel was slechts om belangstelling te wekken voor een ontwrichtend voorstel', analyseerde Gerard Schouw, en dat was vooral gelukt 'omdat de VVD een paar zinnetjes had gestolen uit de snoepwinkel van de PVV'.

Maar andere partijen, en daarbij was ook de PvdA, stelden zich minder luchtig op. 'Europa afsluiten is nooit een oplossing', zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. 'Dit geeft voeding aan het sentiment van vol is vol, minder minder.' Sharon Gesthuizen, namens de SP: 'Het grote gevaar is dat we de angst in de samenleving aanwakkeren.'

VVD-Kamerlid Malik Azmani. Beeld anp
VVD-Kamerlid Malik Azmani.Beeld anp
Meer over