VVD-coryfee Henk Vonhoff (79) overleden

VVD-coryfee Henk Vonhoff is zondagochtend na een kort ziekbed overleden.

ANP

Dat heeft de VVD maandag namens de familie bevestigd. Vonhoff was in de jaren zestig en zeventig onder meer lid van de Tweede Kamer en twee jaar staatssecretaris van Cultuur. In 1971 was hij kandidaat voor het fractievoorzitterschap van de VVD in de Tweede Kamer, maar moest het afleggen tegen Hans Wiegel. Van 1974 tot en met 1980 was hij burgemeester van Utrecht en van 1980 tot 1996 commissaris van de Koningin in Groningen. Vonhoff is 79 jaar geworden.

Vonhoff was ook na zijn actieve politieke carrière een invloedrijk VVD'er, die zich op partijcongressen nadrukkelijk manifesteerde. Met zijn karakteristieke stemgeluid en mooie volzinnen trok hij altijd de aandacht.

Rita Verdonk

Drie jaar geleden bemiddelde hij samen met collega-ereleden van de VVD Erica Terpstra en Frits Korthals Altes nog in het conflict tussen de VVD-leiding en Rita Verdonk. Die was toen door fractievoorzitter Mark Rutte uit de fractie gezet, maar ze weigerde haar Kamerzetel op te geven en wilde ook lid van de VVD blijven.

Henk Vonhoff met nrc.next over de teloorgang van het liberale denken:

]]>

Enorm instituut

Henk Vonhoff was een ‘enorm instituut’ binnen de VVD. Dat stelt VVD-partijvoorzitter Ivo Opstelten in een reactie op het overlijden van Vonhoff.

De VVD is diep geschokt, stelt Opstelten namens de partij. ‘Henk was een enorm instituut in onze partij, een lid van het eerste uur. Hij had een groot historisch besef en beschikte over een enorme dosis politieke kennis. Hij was een groot denker en wist als historicus met veel enthousiasme het verleden levend te maken. Hij was tot het laatst toe enorm betrokken bij de partij. De VVD verliest met Vonhoff een liberaal pur sang’, zegt Opstelten.

Henk Vonhoff, uitsnede van de foto die de Zilveren Camera 2007 won. (Martijn Beekman / de Volkskrant) Beeld
Henk Vonhoff, uitsnede van de foto die de Zilveren Camera 2007 won. (Martijn Beekman / de Volkskrant)
Meer over