VVD-campagne start in mineur door integriteitsaffaires

De campagnestart van de VVD - vanavond met premier Rutte op tv bij Jinek - begint onder een beroerd gesternte. Twee aanhoudende integriteitsaffaires dreigen alles te gaan overheersen. 'Dit is verschrikkelijk' en 'dramatisch', zeggen betrokkenen uit het campagneteam van de liberalen.

null Beeld ANP / Bart Maat
Beeld ANP / Bart Maat

Om die reden wordt nu in allerijl geprobeerd nog vandaag de bevindingen van de interne integriteitscommissie over de declaraties van het prominente VVD-Kamerlid Mark Verheijen naar buiten te brengen. Zaterdag is de officiële start van de campagne als Rutte optreedt in Breda.

Donderdag kreeg de partij een nieuwe klap te verwerken: de vorige week al afgetreden VVD-fractievoorzitter van de gemeente Stichtse Vecht is nu in hechtenis genomen. Zij maakt deel uit van een groep van acht arrestanten die wordt verdacht van hennepteelt en witwassen. De ex-politica mag geen contact hebben met de buitenwereld. Zij moest al eerder aftreden omdat ze wordt verdacht van het lekken van geheime informatie uit een vertrouwenscommissie aan een partijgenoot.

De VVD wordt al weken geplaagd door publiciteit over de declaraties van Mark Verheijen. De partijtop reageerde aanvankelijk laat - en volgens veel leden ronduit ongelukkig - door voor Verheijen in de bres te springen. Politiek leider Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra bagatelliseerden het nieuws. Pas vier dagen later werd besloten tot een onderzoek door de integriteitscommissie.

Peptalks

Campagneleider Klaas Dijkhoff moet dezer dagen met enige regelmaat peptalks houden voor VVD-campagneteams die in mineur raken door de negatieve publiciteit. Als ervaren campaigner weet het Tweede Kamerlid Dijkhoff dat hij daar tijd en moeite in moet steken. Als de zelftwijfel manifest wordt bij de VVD-achterban, kan de campagne in de soep lopen wat weer effect heeft op de politieke verhoudingen in de Eerste Kamer.

De onrust raakt ook de Kamerfractie zelf. Bronnen in de partij bevestigen dat enkele fractieleden Verheijen hebben gevraagd zijn Kamerlidmaatschap op te zeggen. Dat doet hij niet, Verheijen wacht het onderzoek af van de integriteitscommissie onder leiding van staatsraad Jan Kees Wiebenga.

De VVD heeft hoge standaarden ingevoerd als het om integriteit gaat. Op het partijcongres van mei 2013 is een gedragscode ingevoerd. De VVD moest het goede voorbeeld geven, vond Rutte. Volgens een inventarisatie van het weekblad Vrij Nederland lopen er op dit moment tien strafrechtelijke onderzoeken naar VVD'ers.

Het is voor het eerst sinds 2006 dat de VVD-campagne begint in mineur. In dat jaar kampte de VVD met de naweeën van de machtsstrijd tussen Rita Verdonk en Rutte. De campagnes van 2010 en 2012 waren succesvol omdat de VVD eenheid uitstraalde. Nu groeit de kritiek uit eigen gelederen.

Meer over