Vuurwerkrecensies: grof maar heerlijk geweld, die Big Momma

Het leek wel of de vuurwerkdiscussie dit jaar niet helemaal los kwam, alsof dat sociale pijnpunt enigszins werd vermorzeld tussen het Zwarte Pietendebat en de 'non-discussie' over Kerst. Stilte voor de storm misschien, want bijvoorbeeld de gemeenteraad van Amsterdam stemt volgend jaar over vuurwerkvrije zones en mogelijk een totaalverbod.

De Vuurwerkplanet dealers zijn zorgvuldig geselecteerd en bieden een collectie vuurwerk van top kwaliteit. Beeld Arie Kievit
De Vuurwerkplanet dealers zijn zorgvuldig geselecteerd en bieden een collectie vuurwerk van top kwaliteit.Beeld Arie Kievit

Goed om in de betrekkelijke rust voorafgaand aan een hopelijk oorverdovend oudjaar de geneugten van het vrij af te steken vuurwerk nog maar eens te bezingen. Want vuurwerk is natuurlijk schitterend, en buitengewoon kunstzinnig bovendien.

Kijk maar eens naar de documentaire Sky Ladder op Netflix, over de in poëtisch vuurwerk ontbrandende kunst van de Chinees Cai Guo-Qiang. Of naar het vlammende rocktheater van de Duitse pyromanenband Rammstein. Om bij in janken uit te barsten.

Maar de niet-professionele liefhebber komt ook een heel eind en kan met legaal sier- en knalwerk een adembenemende show geven voor zijn huis, als cadeautje voor de buren. In de Vuurwerkhal in Utrecht bijvoorbeeld liggen de cakeboxen, fonteinen en glitterboeketten te glimmen op de balie, en volgens Jan Nel, een van de bedrijfsleiders, wordt het alleen maar mooier.

Want het vuurwerk is volop in ontwikkeling, zegt Nel. 'Kijk bijvoorbeeld naar deze cakebox, de Pyro Psycho. Het binnenwerk is gemaakt van dik op elkaar geperst karton en de schoten worden niet meer met de hand maar machinaal gevuld.' Dat klinkt niet echt als een aanbeveling, maar dat is het volgens Nel wel. 'Het vuurwerk komt er met ongelooflijke precisie uit, en dat ga je toch zien. De pijlen ontploffen op dezelfde hoogte, in strakke kleuren.' Modern, en vooral stijlvol.

De Volkskrant steekt af, en recenseert het ideale vuurwerk voor oudjaar 2016.

Sky Scrapers ****

Prijs: 7,99 euro
Genre: 16-schots cakebox met fluiteffecten

De buisschoten uit de box Sky Scrapers reiken niet zo hoog als de naam van dit stuk vuurwerk doet vermoeden: een meter of acht. Dat is gunstig bij mistig weer. De schoten klimmen in traag tempo uit de doos, maar wat tekent dit bescheiden vuurwerkbatterijtje een fraai nachttafereel. De schoten zijn stuk voor stuk verblindend en sommige lichtstrepen doen denken aan ouderwets dikke, zilveren slingers voor in de kerstboom. De fluitende schoten aan het einde snijden door de lucht als een dolend ruimtescheepje met motorpech. Geen sensatie, maar wel een heel leuke aanjager van een mooi en crescendo opgebouwd consumentenvuurwerkshowtje.

Skyscrapers Beeld
SkyscrapersBeeld

Capricorn ***

Prijs: 19,95
Genre: Box met 36 enkelschotsbuizen, inclusief drietrapsfluiters

Een spotgoedkoop stuk sierwerk uit de sterrenbeeldenserie van vuurwerkbedrijf Lesli. De Capricorn komt al direct tot een gillend hoogtepunt, bij kunstig omhoog kringelende zilveren schoten mét fluit. Het witte licht schiet alle kanten op, gelukkig op veilige hoogte. Jammer dat er niet meer spiraalvormige schoten uitfloepen, want die zijn juist zo aardig en verrassend. De Capricorn is erg onstuimig, en beslaat een flink deel van de nachtelijke hemel. Je kijkt je ogen uit, voor relatief weinig geld.

Special Effects Beeld Arie Kievit
Special EffectsBeeld Arie Kievit

Special Effects *****

Prijs: 49,95 euro
Genre: 120-schots cakebox

De Special Effects van vuurwerkmaker Best Sellers is een van de mooiste en tegelijk voordeligste boxen van het jaar, die bestaat uit vier dozen van maar liefst dertig schoten. Na de ontsteking komt de Special Effects rustig op stoom, met elegante en in vooral rood en groen uiteenspattende schoten die mooi dun in de lucht schrijven. Daarna ontbrandt een pandemonium van warm rood en paars, bij voorname maar niet oorverdovende knallen die steeds worden onderbroken door knetterende witte sterren. De Special Effects is hartverwarmend en verfijnd, en duurt anderhalve minuut. Dat is lang, voor deze prijs. De verbrande doos blijft daarna nog langer doorroken, maar dat is misschien ook een speciaal effect.

Pyro Psycho ****

Prijs: 47,95 euro
Genre: 100-schots cakebox

Snel, strak en vurend met mechanische precisie; de vuurwerkverkoper had het al verklapt. De Pyro Psycho van de firma Lesli is eng perfect en laat snelle schoten ontploffen in een keurig afgebakend deeltje van de nachthemel van hooguit acht meter breed. De kleuren zijn subtiel, veel zachtgeel en lichtgroen, en tijdens de finale daalt er een fijne maar onschuldige vonkenregen van koudvuur neer over de verbijsterde buurtgenoten. Applaus.

Pyro Pyscho Beeld
Pyro PyschoBeeld
Big Momma Beeld Arie Kievit
Big MommaBeeld Arie Kievit

Big Momma *****

Prijs: 124,50 euro
Genre: Gecombineerde, 4-delige box met 144 schoten

Big Momma laat zich niet zomaar meeslepen naar uw stoep of voortuin. Een duur en loodzwaar ding. Maar allemachtig, wat een agressieve bak vuurwerk vlamt uit deze 144 schoten tellende hel op aarde. Big Momma bestaat uit vier separate dozen, en die mogen officieel niet gelijktijdig worden aangestoken. Maar Big Momma biedt er wel de gelegenheid toe, omdat de reservelonten per doos slim te verknopen zijn met de lonten van de overige dozen. Een prutswerkje, omdat het lont wat moeilijk uit het cellofaan komt. Het aansteken, met trillende vingers, is daarna al erg spannend. Bij de ouverture klappen de schoten per vier stuks uit elkaar op een meter of achttien hoogte, als exploderende sterrenstelsels. Daarna komt er een ongelooflijk snel spervuur los dat de hemelboog aan stukken scheurt in een expressionistisch kleurenpalet, en bij mortierachtige knallen. Grof maar heerlijk nachtgeweld, dat twee minuten aanhoudt. Big Momma is de baas in de straat.

Meer over