Vuurwerk vaker in voorverkoop

Nederlanders bestellen hun vuurwerk voor de oudejaarsviering steeds vaker al op voorhand bij de winkels zodat ze dit op de laatste drie dagen van het jaar alleen nog maar hoeven op te halen. De verkoop van vuurwerk begon donderdag en duurt tot en met zaterdag....

De verkoop van vuurwerk begon donderdag en duurt tot en met zaterdag. De 1500 verkooppunten in Nederland verwachten in die drie dagen voor in totaal 50 miljoen euro aan vuurwerk te verkopen. Veel Nederlanders hebben de afgelopen tijd al lijsten met bestellingen bij de winkels ingediend zodat ze niet meer ter plekke hoeven te beslissen wat ze willen.

BCN-voorzitter J. Tinga toonde zich donderdagmiddag tevreden met het verloop van de eerste verkoopdag. ‘Het is behoorlijk druk in de winkels’, aldus Tinga.

In heel Nederland wordt door milieucontroleurs streng toegezien op de naleving van de wetten bij de vuurwerkhandelaars. Tinga verwacht echter niet dat er bij deze controles nog veel gebreken naar voren komen. ‘De controles waren in het voortraject al zo streng dat alle gebreken al voordat de verkoop begon aan het licht zijn gekomen.’

Uit een onderzoek van Q & A Research & Consultancy blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens dit jaar vuurwerk koopt. 75 Procent koopt geen vuurwerk omdat zij liever geld aan andere zaken besteden (54 procent), geen lol beleven aan vuurwerk (33 procent), het gevaarlijk vinden of slecht voor het milieu (beide 20 procent).

Iets meer dan een kwart van de kopers zegt meer vuurwerk te kopen dan vorig jaar, 16 procent geeft aan minder uit te geven. Van de vuurwerkgebruikers geeft 27 procent aan deels illegaal het sier- en knalwerk te kopen via bekenden (45 procent) of in België (48 procent). De verkoop bestaat voor drie kwart uit siervuurwerk. Een kwart van het vuurwerk dat de lucht in gaat is het knalvuurwerk.

Meer over