Vuurdood voor hindoes in belaagde trein

De spanningen tussen hindoes en moslims in India zijn toegenomen door de vuurdood woensdag van minstens 57 mensen in een trein in de westelijke stad Godhra....

ReutersAP en AFP

De hindoes waren op weg naar huis na een demonstratieve bijeenkomst te hebben bezocht in de stad Ayodhya in Noord-India, waar in 1992 een moskee werd verwoest door een menigte hindoes. De Wereld Hindoe Raad (VHP) voert al vele jaren actie voor de bouw van een tempel voor de god Rama op de plek van de moskee. De VHP heeft aankondigd op 15 maart eigenhandig met de bouw te zullen beginnen, ondanks een rechterlijk verbod.

Uren na de bestorming van de trein waren hulpverleners en brandweerlieden nog bezig verbrande lichamen uit de treinstellen te halen. 'Ik hoorde geschreeuw om hulp, ik zag een grote vuurbal', zei Rakesh Kimani, een buurtbewoner. 'Er werden handen en hoofden door de ramen naar buiten gestoken, van mensen die probeerden te ontsnappen. Het was een afschuwelijk gezicht.'

De trein werd aangevallen toen hij om half zeven 's ochtends het station van Godhra verliet. Getuigen schatten het aantal moslims op tweeduizend, maar politiecommissaris Raju Bhargav noemde een aantal van honderd. Zij belaagden de vier treinstellen waarin de VHP-activisten zaten en begoten de coupés met petroleum.

Volgens VHP-woordvoerders namen de moslims wraak voor de pogingen van de hindoeorganisatie om de tempel te herbouwen. De minister van Binnenlandse Zaken van Gujarat, Gordhan Zadaphia, zei dat de hindoes in de trein spreekkoren aanhieven die de woede opwekten van moslims in het station van Godhra.

Later op de dag vonden her en der in de deelstaat Gujarat, waar Godhra ligt, gewelddadigheden plaats. Daarbij vielen twee doden. In de hoofdstad Ahmedabad werden winkels en bussen in brand gestoken. De politie van Godhra, waar een uitgaansverbod geldt, heeft opdracht relschoppers neer te schieten. Van de inwoners van de stad is 40 procent moslim; landelijk is dat 12 procent.

In diverse Indiase steden met grote moslimwijken werd extra politie ingezet om de orde te bewaren. Drieduizend paramilitairen werden naar Ayodhya gestuurd om de stad af te grendelen. Alleen inwoners met een identiteitsbewijs werden doorgelaten.

De kwestie-Ayodhya is een bron van conflict tussen hindoes en moslims in India. De aanval op de trein werd daarom meteen uitgelegd als een uiting van woede onder de moslims over de activiteiten van de VHP in de tempelstad. Sommige politiemensen in Godhra legden echter een verband met botsingen tussen de twee bevolkingsgroepen afgelopen weekeinde in de nabijgelegen stad Baruch.

Premier Vajpayee zegde meteen zijn bezoek aan een vergadering van het Gemenebest in Australië af. Hij riep de VHP op zijn plannen voor de bouw van een tempel in Ayodhya op te schorten en 'de regering te helpen bij het bewaren van vrede en broederschap in het land'.

De BJP, de partij van Vajpayee, en de VHP behoren tot dezelfde nationalistische hindoebeweging. Leiders van de BJP, onder wie de huidige minister Advani van Binnenlandse Zaken, keken in 1992 goedkeurend toe hoe hun achterban de Babar-moskee vernietigde. De verwoesting leidde in grote delen van India tot rellen, die aan zeker tweeduizend mensen het leven kostten.

Sinds de BJP regeert, heeft ze meer afstand genomen van de VHP. Ook Advani riep gisteren op tot kalmte. 'De VHP heeft in Ayodhya een koers gekozen vol gevaarlijke consequenties', zei hij.

Meer over