VUmc blijft nog week gesloten, tientallen miljoenen schade

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam zal een schade lijden van tientallen miljoenen euro's als gevolg van de wateroverlast waardoor het ziekenhuis dinsdag werd getroffen. De schade aan de technische installaties in de kelder is groot. Onder meer het ketelhuis is niet meer te repareren. Het ziekenhuisgedeelte van het VUmc blijft minstens een week gesloten. De meeste poliklinieken gaan vandaag weer open.

Wouter Bos, bestuursvoorzitter VUmc, tijdens een persconferentie Beeld anp
Wouter Bos, bestuursvoorzitter VUmc, tijdens een persconferentieBeeld anp

Volgens bestuursvoorzitter Wouter Bos van het ziekenhuis heeft de schatting van de schade alleen betrekking op materiële zaken. De inkomstenderving als gevolg van de sluiting van het ziekenhuis is nog niet meegeteld. Het VUmc evacueerde dinsdag alle patiënten nadat een waterleiding in een naastgelegen straat was gesprongen. Doordat de kelder volliep en de installaties beschadigd raakten, was goede zorg niet meer te garanderen.

De directeur van Waternet, verantwoordelijk voor de waterleiding, heeft aan Bos zijn excuses aangeboden voor de overlast. Bos ging nog niet in op de vraag of Waternet juridisch verantwoordelijk is voor de enorme schade. 'Maar wij hebben de leiding niet laten springen.'

Ambulances staan klaar voor de evacuatie van patiënten vanuit het Amsterdamse ziekenhuis VUmc Beeld anp
Ambulances staan klaar voor de evacuatie van patiënten vanuit het Amsterdamse ziekenhuis VUmcBeeld anp

Polikliniek weer open

Wat er dinsdagochtend vroeg precies mis ging, is nog steeds niet duidelijk. Bos kreeg van getuigen te horen dat de straat 'omhoog kwam'. Dat zou mogelijk wijzen op een breuk onder de grond, en niet een breuk door werkzaamheden op dat moment in de straat.

De voor Nederlandse begrippen ongekend grote evacuatie die dinsdag plaats had, duurde tot vlak voor middernacht. Er lagen 327 patiënten in het ziekenhuis, waarvan er 76 zelf naar huis gingen. In het Amsterdamse AMC werden 54 patiënten opgenomen, in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht in totaal 70, waarvan 62 in in alle spoed geopende calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht. De overige patiënten werden over nog eens 20 instellingen verdeeld.

Bij de evacuatie bleek dat vooral de onbruikbaarheid van de liften een groot probleem was. Omdat de schachten onder water hadden gestaan, waren er maar een paar bruikbaar. Veel patiënten moesten via de trap naar beneden worden gebracht. Toen er brandweerlieden en mariniers werden ingeschakeld, ging dat een stuk sneller, aldus Bos.

Volgens de bestuursvoorzitter is het op zich niet onlogisch dat het ketelhuis - waar het binnenkomende water wordt 'bewerkt' - in de kelder is gevestigd. 'Dat is dicht bij de externe waterleiding, en van daaruit wordt het water door het hele gebouw gedistribueerd.' Het ketelhuis levert onder meer kokend water, stoom, drinkwater en spoelwater. De komende dagen wordt getracht buiten het ziekenhuis een noodvoorziening te bouwen die voorlopig het ketelhuis moet vervangen.

De kelder van het ziekenhuis, die drie lagen telt onder straatniveau, is inmiddels droog. Het ziekenhuis zelf is grotendeels verlaten. Ook de spoedeisende hulp blijft voorlopig gesloten.

Meer over