Vuile Chinese was

Volgens Julie O’Yang, de in Nederland woonachtige presentatrice van de vijfdelige serie TV China, die de VPRO deze week dagelijks uitzendt, houden Chinezen er niet van de vuile was buiten te hangen....

Een voorname oorzaak daarvan was dat de eerste gast met wie fragmenten van de Chinese televisie werden besproken, documentairemaakster Zhang Hua was. Zij is in haar land min of meer een beroemdheid dankzij haar films, waarmee ze een intiem kijkje geeft in het leven van mensen en gezinnen. Daarbij legt ze de nadruk op relaties. In haar bekendste documentaire, Sisters uit 2004, die zou zijn bekeken door 400 miljoen Chinezen, slaat een dochter haar vader, komt de politie over de vloer om de mishandeling te beëindigen en overlijdt een van de zussen in het ziekenhuis aan kanker. In een andere film krijgt een moeder (Zhang Hua zelf) haar enig kind niet meer te zien.

Of we aan de hand van de vertoonde televisiefragmenten de Chinese bevolking ook beter leren kennen, zoals werd aangekondigd, weet ik niet. Ze dragen er vast toe bij, maar er is de afgelopen weken zo ontzettend veel China op de televisie te zien geweest, dat een programma meer of minder over dat land het verschil niet meer maakt. Eerlijk gezegd heb ik bij mezelf een zekere Chinamoeheid bemerkt. Daarin zal ik vast de enige niet zijn.

En dat alles dankzij de Olympische Spelen, waaraan we ook de quiz hebben te danken, die de VPRO eveneens dagelijks uitzendt, live vanuit het Olympisch Stadion in Amsterdam. Qua bijzondere benadering van de sport heeft de VPRO, dankzij Holland Sport en Sportpaleis De Jong, een naam op te houden. Dat is wellicht de reden geweest dat Jan Joost van Gangelen als presentator is gekozen. Dat hadden weinig mensen verwacht, want Van Gangelen komt per slot van rekening uit de Talpa-stal.

Dat aparte komt er niet helemaal uit. Dat ligt niet aan Van Gangelen, die zijn werk professioneel doet, maar het probleem met dergelijke kwissen is dat er niks op het spel staat. Daardoor blijven de deelnemers hangen tussen leuk doen en willen winnen. Liefst doen ze allebei, maar zoiets gaat nu eenmaal niet samen. Ook niet als je de cabaretiers Viggo Waas en Peter Heerschop tot vaste aanvoerders van de teams maakt. Door hun aanstelling lijkt de keuze te zijn gemaakt voor leuk, maar vooral Viggo Waas blijkt daarvoor te fanatiek te zijn. Zijn leuk bedoelde protesten tegen beslissingen van de scheidsrechter lijken een zekere verongelijktheid te verbergen.

Meer over