Vught zet asielzoekers over grens met Tilburg

Tussen de gemeenten Tilburg en Vught is ruzie uitgebroken over de opvang van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Het gemeentebestuur van Vught liet de groep van ruim twintig buitenlanders afgelopen vrijdag over de gemeentegrens zetten....

'Stijlloos', noemt burgemeester Stekelenburg van Tilburg de handelwijze van Vught. Hij was vooraf niet op de hoogte gesteld. 'Ze gooien het probleem over de schutting en zeggen: bekijk het maar', aldus Stekelenburg. Zijn collega De Groot van Vught erkent dat hij Tilburg had moeten informeren. 'Een grote fout' en 'niet netjes', noemt hij dat. Maar De Groot vindt niet dat Vught verantwoordelijk is voor de ontstane situatie, die volgens hulpverleenster Gabbi Wierenga mensonterend is.

Wierenga zette begin april een 'vredesactiekamp' op voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Vught. Op een braakliggend terrein van het ministerie van Defensie langs de spoorlijn bivakkeerden met name vrouwen en kinderen in caravans en tenten. 'Vrouwen en kinderen horen niet op straat. Punt uit', vindt Wierenga. Het gemeentebestuur gelastte ontruiming van het kamp, omdat het in strijd was met het bestemmingsplan en na klachten van omwonenden. Wierenga tekende bezwaar aan, maar vorige week stelde de rechter in kort geding de gemeente Vught in het gelijk.

De abt van de Koningshoeven heeft toestemming verleend voor het tijdelijke verblijf van de vreemdelingen op het parkeerterrein. De trappisten zorgen voor eten en drinken. Burgemeester Stekelenburg wil vandaag een andere plaats in de stad zoeken voor de buitenlanders, die met name uit voormalig Joegoslavië, Congo, Armenië en Noord-Irak komen. Hij is niet van plan de vluchtelingen terug te sturen naar Vught. De Brabantse commissaris van de koningin Houben is gevraagd te bemiddelen in het conflict tussen beide gemeenten.

Meer over