Vuelta is geknipt voor renners die op zoek zijn naar revanche

Het wielerseizoen nadert zijn einde en wie nog iets goed te maken heeft, moet haast maken. Uitgelezen mogelijkheid is de Ronde van Spanje, die zaterdag in Benidorm van start gaat met een ploegentijdrit.

MARIJE RANDEWIJK

AMSTERDAM - Revanche, daar draait het de komende weken om op de Spaanse wegen. Revanche vanwege een mislukte Tour de France. Revanche vanwege een gemiste Tour de France. Of gewoon revanche vanwege een teleurstellend jaar.

Het is altijd wonden likken en nieuwe voorkomen in de Vuelta. Het WK werpt er immers ook zijn schaduw vooruit. Vooral sprinters als Mark Cavendish en Tom Boonen komen zich warmrijden voor Kopenhagen. Zo gaat het al jaren in de Ronde van Spanje, waar de renners er een sport van hebben gemaakt om ver voor Madrid af te haken.

Bradley Wiggins maakt het afgelopen week nog bonter. Hij noemde de Vuelta, in combinatie met het WK, de perfecte 'generale repetitie' voor de Olympische Spelen van 2012. Tussen de Spaanse ronde en het WK tijdrijden in Kopenhagen zit een periode die zich laat vergelijken met de tijdsspanne tussen de afloop van de Tour de France in Parijs en de olympische tijdrit in Londen.

Wiggins wil weten of die combinatie in 2012 mogelijk is. De kopman van Sky wil volgend jaar schitteren tijdens de Spelen, maar wil ook zijn Tourambities niet opgeven. Dit jaar haalde hij het einde niet als gevolg van een valpartij in de zevende etappe. Hij brak zijn sleutelbeen.

Wiggins start daardoor met een bijzondere ambitie. 'De enige manier om erachter te komen of de combinatie mogelijk is, is door honderd procent te geven en mezelf niet te sparen. En door om te gaan met alle stress die daarbij komt kijken', zei de Brit, die zichzelf nog steeds vervloekt vanwege dat ene moment van onoplettendheid in Frankrijk.

Het rijtje Tourgedesillusioneerden in Spanje is indrukwekkend. Naast Wiggins willen ook Andreas Klöden, Janez Brajkovic en Jurgen van den Broeck in deze ronde wél de finish halen. Hoewel twee van die drie renners al hebben aangegeven zonder grote ambities te starten omdat de gevolgen van de tuimeling op Franse bodem niet verwerkt zijn.

'Ik wil vooral drie weken koers in de benen hebben', zei Van den Broeck in de Belgische media. 'Met het oog op volgend jaar is dat belangrijk.' In 2012 wil de Belg van Omega Pharma-Lotto bewijzen dat hij dit jaar in de Tour op het podium thuishoorde. Onder het motto 'pluk de dag' zit hij op de fiets.

Het wordt, oneerbiedig gezegd, daardoor ook een beetje een ronde van de tweede garnituur. Alberto Contador, Cadel Evans en de gebroeders Schleck hebben andere, of (vooral) geen verplichtingen in augustus. Van de eerste tien uit de Tour tekent niemand in Benidorm het presentieblad.

Grote favoriet is de winnaar van vorig jaar, Vicenzo Nibali. Hij was afwezig in de Tour. Nibali durfde de dubbel Giro-Tour, in tegenstelling tot Contador, niet aan. De Italiaan werd in eigen land derde, maar heeft zijn zinnen gezet op winst in de Vuelta. 'Het winnen van de Vuelta heeft mijn loopbaan veranderd. Het heeft me het vertrouwen gegeven dat ik in een grote ronde de beste kan zijn.'

Hij zal moeten afrekenen met andere renners die om uiteenlopende redenen in juli ontbraken op het grootste podium. Igor Anton, Joaquim Rodriguez, Denis Mentsjov, Carlos Sastre en Michele Scarponi zijn van hen de belangrijkste.

Ook Steven Kruijswijk mag tot die groep worden gerekend. De leiding van de Rabobank achtte het talent na diens negende plaats in de Giro te onervaren en te jong voor een onverwachts optreden in de Tour. In de Vuelta mag de Brabander aantonen dat hij wel sterk genoeg is voor twee grote ronden in een jaar.

Zelf temperde hij de verwachtingen. Pas na de vierde etappe, waarin het peloton door de Sierra Nevada fietst, zal duidelijk worden of hij voor het klassement of voor een ritzege gaat. Kruijswijk wordt in Spanje bijgestaan door Bauke Mollema, die eveneens hoopt op een hoge eindklassering. Zijn 70ste plaats in het eindklassement van de Tour was enigszins teleurstellend.

De 66ste Ronde van Spanje, waarin drie Nederlandse ploegen aan het vertrek staan (Rabobank, Vacansoleil-DCM, Skil-Shimano), is ook een revanche voor het Baskenland. Voor het eerst sinds 1978 keert het peloton terug op de grond dat de vruchtbaarste voedingsbodem is van het Spaanse wielrennen. 'De terugkeer zal emotioneel zijn', blikte organisator Javier Guillen vooruit. 'Het Baskenland heeft de grootste wielerfans en kent de mooiste historische wielerverhalen. De regio is verweven met de Vuelta.'

33 jaar werd de woelige regio echter gemeden, uit angst voor aanslagen door de Baskische afscheidsingsbeweging ETA. Na de regionale verkiezingswinst van de socialisten, twee jaar geleden, werd de weg voor een terugkeer geplaveid. 'Hun voorgangers waren helemaal niet geïnteresseerd in de ronde en wensten niet eens te praten over een terugkeer', vertelde Guillen. De aankondiging dat de regio weer in het routeschema zou worden opgenomen, kwam nadat de ETA, na veertig jaar bloedvergieten, een staakt-het-vuren afkondigde.

De Baskische favoriet Igor Anton wordt er in de 19e en 20e etappe in de rode leiderstrui verwacht, of anders moet een van zijn Euskaltel-ploegmaats minimaal de rit winnen. 'Dit is het mooie aan sport, dat het de politiek kan overstijgen', vond de Brit David Millar. 'De Baskische fans zijn de beste in het hele wielrennen. Ik vergelijk ze met de Nederlandse voetbalfans van de jaren tachtig.'

undefined

Meer over