NieuwsNashville-verklaring

VU-docent verklaart steun aan Nashville-verklaring met vergelijking ‘genderideologie’ met nazisme, universiteit wil gesprek

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft geschokt gereageerd op de vergelijking die theologiedocent Pieter de Vries in het AD maakte tussen wat hij noemt ‘genderideologie’ en het gedachtegoed van de nazi’s. De Vries deed zijn uitspraken in de nasleep van hevig debat over zijn steun aan de Nasvhille-verklaring, een christelijk document dat homoseksualiteit en transgenderisme afwijst.

Als statement tegen de Nashville-verklaring hees de Vrije Univesiteit deze week de regenboogvlag.Beeld ANP

‘Er wordt te weinig onderwijs gegeven over wat de Bijbel zegt over het huwelijk en seksualiteit. We moeten ons geluid laten horen. Toen de nazi-ideologie zich opdrong, zwegen de kerken. Nu dringt de genderideologie zich op en zwijgen de kerken weer te vaak’, aldus De Vries in het Algemeen Dagblad dinsdag. 

De Vries, tevens predikant bij de Hersteld Hervormde Kerk, is een van de initiatiefnemers van de verspreiding van de Nederlandse vertaling van het Amerikaanse theologisch document. Het faculteitsbestuur had al een gesprek gepland met De Vries en zijn collega Willem van Vlastuin, hoogleraar theologie aan de VU, omdat de twee uit naam van hun functie de Nederlandse vertaling van het Nashville-statement hebben ondertekend.

Wat is de Nashville-verklaring precies?

Het Nashville-statement, een van oorsprong Amerikaanse document, werd twee jaar geleden gelanceerd op een congres van evangelische christenen in Nashville, Tennessee. In het pamflet staat hoe christenen om moeten gaan met het geloof en seks. In de verklaring worden homoseksualiteit en transgenderisme veroordeeld en er wordt in gesuggereerd dat homoseksualiteit ‘te genezen’ zou zijn. Begin dit jaar verscheen een Nederlandse vertaling, die ondertekend werd door prominente orthodoxe protestanten, waaronder veel (oud-)predikanten en SGP-voorman Kees van der Staaij. 

De VU acht de inhoud van het document onverenigbaar met het inclusieve karakter van de universiteit en hees in navolging van hevig debat over de verklaring de regenboogvlag – symbool van de homo- en transbeweging – boven zijn gebouw.

Conservatief

‘Mensen zijn vrij om hun handtekening waar dan ook onder te zetten. En je mag conservatief zijn’, zegt een woordvoerder van de VU. ‘Maar als je als docent of wetenschapper uitingen doet zonder wetenschappelijke basis, dan gaan wij in gesprek met je over waarom.’ De aanleiding om het gesprek aan te gaan met De Vries is nu ‘nog wat steviger’, aldus de zegsman.

De universiteit zal daarnaast een publiek debat organiseren met zijn studenten en medewerkers over de kwesties die het Nashville-statement aansnijdt. ‘We zien dat dit onderwerp enorm leeft. We hopen dat de twee heren ook deelnemen.’

De Nashville-verklaring

De Nashville-verklaring, gericht tegen ‘postchristelijke dwalingen’, brengt tegenstellingen tussen gelovigen aan het licht. De ondertekenaars gaan niet alleen in tegen de opvattingen van de seculiere meerderheid, maar ook tegen de recente overeenkomst van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Met het ondertekenen van de Nashville-verklaring lijkt SGP-voorman Kees van der Staaij ineens zijn ware aard te laten zien. Een soort omgekeerde coming out als iemand die homoseksualiteit veroordeelt. In werkelijkheid zijn de opvattingen van de partij nooit anders geweest. Maar waarom komen de ‘aaibare’ gereformeerden er nu zo nadrukkelijk mee naar buiten?

Politiek Den Haag reageerde vol afkeuring op de ondertekening van de Nashville-verklaring door SGP-voorman Kees van der Staaij. Onder anderen minister Van Engelshoven (D66, Emancipatie) sprak op Twitter van ‘stappen terug in de tijd’. Van der Staaij blijft echter achter de verklaring staan.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de Nashville-verklaring beoordelen op eventuele strafbaarheid. Op basis daarvan wordt bekeken of er een strafrechtelijk onderzoek komt.

De Nashville-verklaring, het pamflet tegen het homohuwelijk waarin wordt gesuggereerd dat homoseksuele gevoelens te ‘genezen’ zijn, komt oorspronkelijk uit de zuidelijke Amerikaanse staat Tennessee en werd twee jaar geleden al gelanceerd.

‘Het is verschrikkelijk, we zijn echt weer terug bij af’, zegt transvrouw Jolanda Molenaar (63), lekenpreker en predikant in opleiding bij de Doopsgezinde Kerk in Steenwijk, over de Nashville-verklaring. ‘Het is een keiharde, typisch Amerikaanse verklaring die eigenlijk helemaal niet past in de Nederlandse situatie, waarin we toch vooral naar elkaar willen luisteren en elkaar de ruimte willen geven.’

Meer over