VTN gaat van start zonder zes tuinbouwveiligingen Breda zit met grote kater

Precies zes stemmen scheelde het donderdagavond in Breda. Zes telers die 'ja' in plaats van 'nee' hadden moeten zeggen. Zes aardbeienkwekers die het bestuur, personeel en veel andere leden van de veiling in Breda een kater hebben bezorgd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Breda was een van de twaalf plaatsen waar groente- en fruittelers zich donderdagavond moesten uitspreken over de grootste veilingfusie ooit vertoond in Nederland.

Aan de stemming waren al maanden van discussie, gelobby en vergaderingen voorafgegaan. Eind vorig jaar hadden de meeste besturen van de betrokken veilingen zich al uitgesproken voor de fusie. Samen succes oogsten, was de toepasselijke slogan waaronder de Verenigde Tuinbouwveilingen Nederland (VTN) van start zou gaan.

Maar in Breda werkten de telers niet mee. In Barendrecht, Zwaagdijk, Ochten, Zaltbommel en Margraten trouwens ook niet. In Margraten was de stemming het meest anti-fusie. Van de 206 stemmen was slechts één voor. 'De telers wilden hun zelfstandige veiling niet opgeven', is de verklaring voor het stemgedrag in Margraten, waar alleen maar fruit wordt geveild.

Net als in Breda waren er in Barendrecht en Zwaagdijk donderdagavond maar net voldoende tegenstemmers om de aansluiting bij VTN te kunnen blokkeren. De veilingstatuten schrijven voor dat tweederde van de leden voor een fusie moet zijn. In Barendrecht scheelde het slechts 1 procent, in Breda 3 en in Zwaagdijk 6.

Voor de zekerheid had het bestuur van de Bredase veiling vlak voor de stemming al aangekondigd dat er zeker een herstemming zou komen. Een datum hiervoor moet nog worden vastgesteld. Maar als de vijftien telers, waaronder een aantal geheide voorstemmers, dan ook op komen dagen, moet het wel goed komen, denken ze bij de grootste aardbeienveiling.

In Barendrecht en Zwaagdijk is nog geen beslissing over een eventuele herstemming genomen. In Margraten vinden ze één keer stemmen voorlopig mooi genoeg.

Door de uitslag is het bestuur van VTN niet ondergedompeld in droefheid. Kees Veerman, voorzitter van de raad van commissarissen en geestelijke vader van het hele project, zegt blij maar nog niet helemaal tevreden te zijn. 'We willen graag dat VTN groter wordt.'

Dat de helft van de veilingen vooralsnog niet meedoet, is voor VTN geen reden om te blijven wachten tot de club compleet is. 'Want,' zegt Veerman, 'gezien de situatie in de sector is het echt de hoogste tijd om stappen te zetten.'

Met VTN hopen de telers een betere positie tegenover hun grote klanten, vaak de supermarktketens, te bereiken. Juist de versnippering was Ahold en de anderen een doorn in het oog. Hierdoor was het moeilijk een gestage stroom groente en fruit van hoge kwaliteit aangeleverd te krijgen. Dat moet met VTN anders worden, zo anders dat zelfs de traditionele veilingklok veel minder zal gaan tikken.

VTN zoals het na donderdag is ontstaan, dus zonder Breda en die vijf andere, is goed voor de helft van de groente- en fruitomzet in Nederland. Per produktgroep is de positie nogal verschillend. Het sterkst is VTN in glasgroente (70 procent) dankzij de deelneming van veiling Westland. In vollegrondse groente heeft VTN 20 procent, net als in fruit. Verder gaat ruim eenderde van de paddestoelen langs VTN.

Meer over