Nieuws

VS zullen uitnodiging voor nucleair overleg met Iran accepteren: als zij zich gedragen, doen wij dat ook

De VS zullen ingaan op een uitnodiging van de EU om met Teheran om de tafel te gaan zitten over een nucleair akkoord. De regering-Biden zet daarmee een belangrijke stap om de door president Trump getorpedeerde deal met Iran te redden. Ook wordt de beperking van bewegingsvrijheid van Iraanse diplomaten in de VS deels teruggeschroefd.

De Iraanse president Hassan Rouhani luistert naar uitleg tijdens de ‘National Nuclear Day’.  Beeld AP
De Iraanse president Hassan Rouhani luistert naar uitleg tijdens de ‘National Nuclear Day’.Beeld AP

Met de maatregelen laat Biden opnieuw zien dat hij snel afscheid wil nemen van de confrontatiepolitiek van Trump richting Iran. Als het aan Washington ligt wordt de nucleaire deal uit 2015, die moest voorkomen dat Teheran een kernmacht wordt, hersteld. Trump stapte er in 2018 uit, omdat hij vond dat de overeenkomst niet ver genoeg ging en omdat hij Iran niet vertrouwde.

Verwacht wordt dat de EU de VS nog deze week zullen uitnodigen voor hoog overleg met Iran. Hieraan moeten Duitsland en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, die indertijd het akkoord met Teheran sloten, deelnemen. ‘Als Iran zich weer houdt aan de verplichtingen, dan zullen de VS hetzelfde doen’, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken na overleg met zijn Britse, Franse en Duitse collega’s.

De regering-Biden wil dat Iran de afspraken nakomt over beperking van de verrijking van uranium. Sinds Trump het atoomakkoord opzegde, zette het land diverse stappen om aan hoog verrijkt uranium te komen. Iran kondigde onder andere aan uranium tot op 20 procent te verrijken. Voor een kernwapen is uranium nodig dat is verrijkt tot 90 procent. Teheran ontkent overigens dat kernwapenbezit het doel is.

Opheffing sancties

De Iraanse regering heeft nog niet toegezegd dat het zal deelnemen aan het eerste nucleaire overleg in drie jaar met de VS. Minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zei vrijdag dat Iran zich weer zal houden aan het akkoord als de zware Amerikaanse economische sancties zijn opgeheven. Trump probeerde met deze sancties de Iraniërs op de knieën te dwingen.

‘Wij zullen dan onmiddellijk alle genomen maatregelen terugdraaien’, twitterde Zarif. ‘Zodra we stappen zien van de VS en Europa om hun verplichtingen na te komen, zullen we direct reageren.’ Om de Iraniërs duidelijk te maken dat Washington af wil van Trumps politiek van ‘maximale druk’ op Teheran, werden donderdag diverse maatregelen aangekondigd.

Naast de grotere vrijheid van Iraanse diplomaten om in de VS te reizen, werden de meldingen ingetrokken aan de VN dat Washington alle oude VN-sancties weer had hersteld. Dit lijkt een voorbode van de regering-Biden om de sancties, die Teheran zwaar hebben getroffen, op te heffen na een nieuwe deal met Iran.

‘Grote vergissing’

De stappen van de VS komen aan de vooravond van het G-7-overleg waaraan Biden zal deelnemen. Verwacht wordt dat de kwestie-Iran volop aan de orde zal komen tijdens deze top van belangrijkste industriële landen.

Terwijl de hoogste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei ‘geen woorden maar actie’ eiste van Biden, veroordeelde Trumps voormalige VN-ambassadeur Nikki Haley de Amerikaanse stappen. ‘Terugkeren naar de zeer gebrekkige deal met Iran zou een grote vergissing zijn’, twitterde Haley. ‘Het regime blijft ons bedreigen, terrorisme verspreiden en chaos veroorzaken in de regio. De regering-Biden speelt de ayatollah in de kaart.’

Meer over