VS zouden vermiste Iraanse atoomgeleerde vasthouden

Shahram Amiri, nucleair wetenschapper, zou de VS cruciale informatie hebben verstrekt over Iraans geheime verrijkingsfabriek bij Qom. Maar zijn de beelden die de staatstelevisie dinsdag uitzond van de vermiste wetenschapper, ook écht van Amiri?

Teheran beweert al een jaar dat Amiri door de CIA is ontvoerd, als onderdeel van een geheim project om het omstreden Iraanse nucleaire programma ‘te onthoofden’. Amiri zou niet zijn uitgeweken maar ergens in de VS worden vastgehouden.

Op de video zegt de man die claimt Amiri te zijn, dat hij is gevlucht voor Amerikaanse ‘agenten’ en dat hij zich ergens op een onbekende locatie in Virginia schuil houdt.

Amiri is één van de elf Iraniërs, onder wie een hoge ex-generaal van de Revolutionaire Garde, die volgens Iran in de afgelopen drie jaar spoorloos zijn verdwenen of vermoord. Het laatste slachtoffer van het ‘onthoofdingsproject’ zou Massoud Ali Mohammadi (44) zijn, een hoogleraar die in januari voor zijn huis in Teheran werd opgeblazen.

Amerikaanse media meldden sinds de verdwijning van de veelbelovende Amiri, die werkzaam was voor de universiteit Malek Ashtar die gelieerd is aan de Republikeinse Garde, dat hij was uitgeweken naar de VS en de CIA veelbelovende informatie had verschaft over het nucleaire project.

‘Minuten geleden wist ik te ontsnappen uit handen van Amerikaanse veiligheidsagenten’, zegt de man die inderdaad sterke gelijkenis vertoont met Amiri. ‘Ik ben nu op een veilige plek waar ik deze video maak. Ik kan elk moment weer worden gearresteerd. Ik ben niet uit eigen wil hier en ik krijg geen toestemming om contact op te nemen met mijn familie of anderen. Als er iets met mij gebeurt, of als ik niet terugkeer naar mijn land, dan is de Amerikaanse regering hier direct voor verantwoordelijk.’

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris noemde het ontvoeringsverhaal woensdag ‘bespottelijk’. Inderdaad, als Amiri inderdaad wist te ontkomen, waarom kan hij dan niet de weg vinden naar de Iraanse missie bij de VN? Amiri verdween in juli 2009 spoorloos tijdens een pelgrimstocht in Saoedi-Arabië. Teheran beschuldigde Riaad ervan Amiri te hebben overgedragen aan de VS, maar Saoedi-Arabië ontkende dit. De Iraanse regering bestreed meteen dat de wetenschapper een belangrijke rol vervulde bij het nucleaire programma.

Opvallend was echter dat Teheran drie maanden na Amiri’s verdwijning het internationale atoomagentschap IAEA liet weten dat het bij Qom een tweede verrijkingsfabriek had gebouwd in een berg. Teheran zag zich hiertoe genoodzaakt nadat Westerse inlichtingendiensten de installatie kort daarvoor hadden ontdekt. Sindsdien wordt gespeculeerd dat dit te danken was aan Amiri’s informatie.

Het gaat hier om de derde Amiri-video die opduikt. Het hoofd van de Iraanse Hoge Raad voor de Mensenrechten, Mohammad Javad Larijani, ontkende onlangs dat drie Amerikanen die in Iran vastzitten, zullen worden geruild voor de Iraniërs in de VS.

Meer over