'VS zet privéleger in voor bewaking Irak'

De VS willen voor drie miljard dollar een 'privé-leger' in Irak opzetten om diplomaten te beveiligen als het Amerikaanse leger zich eind dit jaar terugtrekt. De 5.100 ingehuurde bewakers moeten behalve diplomatiek personeel ook de enorme Amerikaanse ambassade in Bagdad bewaken.

WASHINGTON - Het legertje krijgt ook vliegtuigen en pantservoertuigen tot zijn beschikking. Dit meldde The Wall Street Journal dinsdag.


Begin 2012 moeten alle 50 duizend Amerikaanse militairen uit Irak zijn teruggetrokken. Daarna zullen de VS echter nog jarenlang een grote diplomatieke aanwezigheid in het land hebben, ook in andere steden dan Bagdad. De Amerikaanse ambassade, die zo'n 500 miljoen dollar heeft gekost, is een van de grootste van de VS.


Het geplande privé-leger zal het aantal bewakers overtreffen dat de VS nu wereldwijd inzetten om hun diplomatieke posten te beveiligen. Het State Department heeft nu 1.800 ambtelijke beveiligers in dienst. De toekomstige bewakers in Irak zijn afkomstig van veelal grote Amerikaanse contractors die veel ex-militairen in dienst hebben. Zo heeft het ministerie een meerjarencontract gesloten met SOC Inc. om de ambassade in Bagdad te bewaken, ter waarde van 974 miljoen dollar. Het consulaat in Basra in Zuid-Irak wordt voor 401 miljoen dollar beveiligd door Global Strategies Group.


Met Triple Canopy is een contract gesloten om voor 1,5 miljard dollar voor mobiele veiligheid te zorgen. Of het voormalige Blackwater, dat na de invasie van 2003 op grote schaal werd ingezet in Irak door de regering-Bush, gaat meedoen aan het privé-leger, is onbekend.


Het opzetten van het privé-legertje zal de discussie in Washington weer doen oplaaien over de inzet van contractors. Leden van de overheidscommissie die toeziet op de besteding van geld in Irak en Afghanistan, uitten maandag al hun bezorgdheid. Volgens hen doen de bewakers werk dat eigenlijk door de Amerikaanse overheid moet worden gedaan. Onderminister Patrick Kennedy zei echter dat het beveiligingswerk 'niet per se' overheidstaken zijn.


Meer over