VS willen coalitie smeden in strijd tegen oprukkende IS

De Verenigde Staten willen een coalitie samenstellen om gezamenlijk de extremisten van IS in Syrië en Irak te bedwingen. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat vandaag in Washington.

Redactie
Jihadisten van de Islamitische Staat in Raqqa, hun bolwerk in Noord-Syrië. Beeld AP
Jihadisten van de Islamitische Staat in Raqqa, hun bolwerk in Noord-Syrië.Beeld AP

Obama heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de opdracht gegeven naar de regio te reizen en de coalitie te smeden. Minister van Defensie Chuck Hagel gaat de mogelijkheden voor actie tegen IS inventariseren, aldus Obama.

'Om IS voor de lange termijn uit te schakelen, moeten we samenwerken in de regio en moet er een gezamenlijke strategie komen. Dat kunnen we niet alleen', zei Obama voorafgaand aan een bijeenkomst met de Nationale Veiligheidsraad over Irak en Syrië.

Militair aspect
De Amerikaanse president zei dat er nog geen strategie op tafel ligt maar dat de aanpak van IS zeker een 'militair aspect' heeft. Prioriteit heeft het terugdringen van IS uit Irak, aldus Obama. Hij zei erbij dat Irak uiteindelijk in staat moet zijn om zelf voor zijn eigen veiligheid te zorgen omdat het anders geen zin heeft om IS het land uit te jagen.

President Obama spreekt over Irak en Syrië in het Witte Huis. Beeld epa
President Obama spreekt over Irak en Syrië in het Witte Huis.Beeld epa
Meer over