VS weigerden 350 verdachte passagiers

De VS hebben sinds eind 2009 meer dan 350 personen die mogelijk banden hebben met Al Qaida of andere terreurgroepen de toegang tot de VS geweigerd. De strengere regels werden ingevoerd na de mislukte poging in 2009 op Eerste Kerstdag om een vliegtuig van Northwest met bestemming Detroit op te blazen.

AP

WASHINGTON - De verdachte personen werden in het buitenland niet toegelaten tot vliegtuigen met bestemming Verenigde Staten. Tot die mislukte aanslag in 2009 slaagden honderden 'verdachte' buitenlanders, aldus Amerikaanse regeringsfunctionarissen, erin de VS binnen te komen. Ze zeiden dat ze op vakantie kwamen of op zakenreis waren. Alleen personen die op een vliegverbodlijst stonden, werd toen de toegang geweigerd.

De VS maken nu gebruik van een veel grotere lijst om verdachte passagiers te weren. Op deze lijst staan ook financiers van Al Qaida en personen die ooit een training hebben gevolgd in een kamp van terroristen. Deze personen werden voor 2009 niet beschouwd als een direct gevaar voor de luchtvaart.

'Als terroristen zich steeds aanpassen en hun tactieken veranderen, moeten wij dat ook doen', zegt de Democratische senator Jay Rockefeller over het weigeren van verdachte passagiers. Rockefeller uitte in 2009, na de mislukte poging van de Nigeriaan Umar Abdulmutallab, zijn bezorgdheid over de lijsten die de autoriteiten in de VS hanteerden.

Onder de passagiers die niet naar de VS mochten vliegen, zijn personen die mogelijk banden hebben met Al Qaida, de Palestijnse Hamas en de Pakistaanse terreurgroep Lashkar e-Taiba.

In januari werd een Jordaniër geweigerd die in Amman aan boord wilde gaan van een toestel met bestemming Chicago. Hij stond niet op de vliegverbodlijst maar wel op de grotere lijst van personen die in de gaten moesten worden gehouden.

Op de Amerikaanse vliegverbodlijst en op een soortgelijke lijst van personen die extra gescreend moeten worden, staan 30 duizend personen. Op de lijst van figuren die mogelijk terroristische banden hebben, staan er 450 duizend. De meesten van hen zijn buitenlanders. Er staan zesduizend Amerikanen op. Zij kunnen echter niet worden geweerd van een toestel dat vanuit het buitenland naar de VS wil vliegen.

undefined

Meer over