VS verklaren ijsbeer tot beschermde diersoort

De ijsbeer krijgt de status van beschermde diersoort in de VS. De reden is dat zijn leefgebied inkrimpt als gevolg van de opwarming van de aarde.

Het is voor het eerst dat de status ‘bedreigde diersoort’ wordt verleend op basis van klimaatverandering. Sinds 2006 staat de ijsbeer wel als ‘kwetsbare’ diersoort op de Rode Lijst van bedreigde soorten van de IUCN, de World Conservation Council.

De Fish and Wildlife Service van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken stelde begin 2007 voor de ijsbeer op te nemen in de Endangered Species Act, die met uitsterven bedreigde dieren en planten beschermt. Een definitieve beslissing van de regering Bush bleef lang uit. In januari van dit jaar zou de beslissing vallen, maar die werd om onduidelijke redenen uitgesteld. Wel kocht oliemaatschappij Shell na januari nog voor een recordbedrag van 2,1 miljard dollar de rechten om te boren naar olie en gas in de Chukchi Zee bij Alaska, territorium van een van de twee ijsberenpopulaties in de VS.

Jachtterrein
Volgens deskundigen slinkt de populatie op de Noordpool razendsnel, vanwege het smeltende ijs. De nu nog 20- tot 25 duizend ijsberen raken in hoog tempo hun jachtterrein kwijt. Volgens schattingen zijn ze binnen 75 jaar uitgestorven. Laatste metingen van het Amerikaanse National Snow and Ice Center tonen dat het poolijs veel sneller smelt dan verwacht.

De status van beschermde diersoort verplicht Amerika tot bescherming van het leefgebied van de beren. ‘Het is voor het eerst dat de VS erkennen dat er een verband is tussen opwarming van de aarde en bedreiging van de natuur’, zegt een woordvoerder van het Wereldnatuurfonds. ‘Nu kunnen landen als Canada moeilijk achterblijven.’

Meer over