NIEUWS

VS verbieden TikTok voorlopig niet, Biden staakt gevecht dat door Trump was aangespannen

Het Witte Huis verbiedt de populaire filmpjes-app TikTok, de Chinese communicatieapp WeChat en acht andere apps van Chinese makelij voorlopig niet. De Amerikaanse president Joe Biden wil eerst onderzoeken of deze apps inderdaad een risico voor de nationale veiligheid vormen.

Een kantoor van TikTok in Californië. Beeld AFP
Een kantoor van TikTok in Californië.Beeld AFP

Een poging om TikTok en WeChat te verbieden van Bidens voorganger, Donald Trump, liep na het verbod vorig jaar augustus vast in juridische procedures, waarbij de rechter Trumps maatregelen opschortte. Trump wilde TikTok slechts op de Amerikaanse markt tolereren als er meer Amerikaanse controle op het bedrijf zou zijn. TikTok kon kiezen: of een verbod, of overname door twee Amerikaanse bedrijven, Walmart en Oracle. Ook die overname ging van tafel nadat Trump uit het Witte Huis vertrok.

Het bij kinderen razend populaire TikTok is omstreden omdat het bedrijf grote hoeveelheden data van de overwegend minderjarige gebruikers zou verzamelen om met de Chinese overheid te delen. Wereldwijd heeft TikTok een miljard gebruikers, waarvan 25 procent jongeren onder de twintig jaar zijn.

In januari nam Trump opnieuw acht Chinese apps, onder meer de betaalapps Alipay van de financiële tak van het Chinese e-commercebdrijf Alipay, op de korrel met een verbod. Ook dat houdt geen stand onder Biden, die nu eerst het ministerie van handel laat uitzoeken wat de gevaren zijn van een groot aantal apps die in handen zijn van buitenlandse bedrijven, waarbij hij zich niet beperkt tot software van Chinese makelij.

Sanctiebeleid

Bidens stap volgt op inspanningen van zijn regering het sanctiebeleid van Trump tegen Chinese bedrijven te stroomlijnen en van een steviger juridische basis te voorzien. Vorige week verdubbelde Biden het aantal Chinese bedrijven die onder Trump zijn getroffen door een investeringsverbod. Amerikaanse investeerders mogen geen geld meer steken in ruim vijftig Chinese bedrijven, omdat die bedrijven verdacht worden van samenwerking met het Chinese leger. Biden heeft ook een nieuw criterium voor sancties toegevoegd: het investeringsverbod behelst nu ook Chinese bedrijven die technologie maken die de Chinese staat gebruikt voor de digitale surveillance van zijn burgers.

Bidens scherpere sanctiebeleid borduurt voort op de soms chaotische aanvallen van Trump op Chinese bedrijven. De enige maatregel tegen TikTok uit het tijdperk-Trump die wel van kracht blijft, is een downloadverbod voor Amerikaanse ambtenaren.

TikTok ligt overigens niet alleen in de Verenigde Staten onder vuur. In India is de app verboden nadat politieke spanningen tussen China en India opliepen. In verschillende Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Nederland, lopen rechtszaken tegen TikTok wegens zorgen over gebrekkige privacy-bescherming van kinderen en de zogenaamde ‘uitdagingen’, waarbij jonge gebruikers elkaar gevaarlijke spelletjes laten doen. Een tienjarig Italiaans meisje overleed dit jaar door verstikking nadat ze meedeed aan een ‘sjaaltjes-uitdaging’.