NIEUWSOPSPORINGSHONDEN

VS sturen geen antiterreurhonden meer naar Jordanië en Egypte na slechte behandeling

Na maanden van waarschuwingen stoppen de VS toch met het sturen van antiterreurhonden naar Jordanië en Egypte. Zonnesteken, verwaarlozing en insecticiden in hun kennels zijn een aantal honden, die getraind zijn om bommen op te sporen, fataal geworden.

Een Amerikaanse soldaat op patrouille in Afghanistan met een hond die bommen moet opsporen. Beeld AFP
Een Amerikaanse soldaat op patrouille in Afghanistan met een hond die bommen moet opsporen.Beeld AFP

In de afgelopen twee jaar zijn zeven Amerikaanse antiterreurhonden in Jordanië en Egypte omgekomen die in het kader van een miljoenenprogramma werden opgeleid in de VS. Ze moesten onder andere voorkomen dat op luchthavens explosieven aan boord werden gesmokkeld van toestellen richting de VS en Europa.

Nog eens tien opsporingshonden overleefden tot 2016 hun verblijf in Jordanië niet vanwege diverse medische problemen. Andere leefden in ongezonde omstandigheden. Een van de ‘bom-honden’ was de 2-jarige Mechelse herder Zoe die in juli 2017 stierf bij de Syrische grens. Ze werd geveld door een zonnesteek, na een verblijf van amper negen maanden in Jordanië.

Volgens een dierenarts van het Amerikaanse trainingsprogramma zijn de zonnesteken beslist geen ongelukken. Door nalatigheid en omdat de honden niet goed werden behandeld nadat ze werden geveld door de hitte, stierven ze uiteindelijk. Een andere hond die na uitzending binnen een jaar stierf, was de 3-jarige Mencey. Er werd besloten hem te laten inslapen nadat hij ernstig ziek werd als gevolg van een teek. Hierop gaven de VS testkits aan Jordanië om ziekten veroorzaakt door muskieten en teken op te sporen, maar deze werden niet gebruikt of raakten zoek.

Alarmerend

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken besloot het sturen van honden naar Jordanië en Egypte tijdelijk stop te zetten, na twee alarmerende rapporten. De interne controleur van het ministerie, de inspecteur-generaal, trok in september voor het eerst aan de bel over de dood van enkele honden. Hij stuitte op de dood van twee honden in Jordanië. Na een tip werd een tweede onderzoek begonnen. Toen kwamen nog eens vijf omstreden overlijdensgevallen aan het licht in Jordanië en Egypte.

De VS hebben nu 170 opsporingshonden uitgezonden naar elf bondgenoten in het kader van de terreurbestrijding. De meeste, 61, zijn actief in Jordanië, mede vanwege het gevaar van IS in de buurlanden Syrië en Irak. De inspecteur-generaal besloot de uitzending van de honden te onderzoeken na een melding van gebrekkige medische behandeling en slechte leefomstandigheden. De melding bleek juist te zijn.

Ambtenaren van het opleidingsprogramma stuitten in Jordanië onder andere op Amerikaanse honden die flink vermagerd waren of onder de teken zaten. Zo werd de Mechelse herder Athena verwaarloosd en ondervoed aangetroffen in haar kennel. Haar onderkomen was vies en besmeurd met uitwerpselen. Ook kreeg ze niet genoeg te eten. Athena werd overgebracht naar de VS waar ze weer herstelde.

Schone verblijfsomstandigheden zijn volgens richtlijnen van het Amerikaanse leger cruciaal voor het functioneren van opsporingshonden. Op de foto tonen agenten tijdens een militaire parade in de Chileense hoofdstad Santiago de honden die worden ingezet bij hun werk. Beeld AFP
Schone verblijfsomstandigheden zijn volgens richtlijnen van het Amerikaanse leger cruciaal voor het functioneren van opsporingshonden. Op de foto tonen agenten tijdens een militaire parade in de Chileense hoofdstad Santiago de honden die worden ingezet bij hun werk.Beeld AFP

Geen afspraken

De inspecteur-generaal wijst erop dat het ministerie naliet schriftelijke afspraken te maken met de bondgenoten over de verzorging van de honden en hun leefomstandigheden. Ook was er onvoldoende controle vanuit de VS of ze wel goed werden behandeld. Het ministerie weigerde in september echter, na een serie aanbevelingen van de inspecteur-generaal, om het sturen van extra honden naar Jordanië tijdelijk te stoppen. Volgens het departement zou dit schadelijk zijn voor de nationale veiligheid van Amerika en Jordanië.

Na een vervolg-onderzoek, dat vrijdag bekend werd, besloot het ministerie toch overstag te gaan. Een van de twee nieuwe overlijdensgevallen in Jordanië die aan het licht kwamen, betrof een opsporingshond die overleed nadat in of vlakbij zijn kennel gesproeid werd met insecticiden. In Egypte stuitte de inspecteur-generaal op drie overlijdensgevallen die niet eerder gemeld waren.

Hij laakt de houding van de Egyptenaren in zijn tweede rapport . Dit terwijl de VS jaarlijks miljoenen dollars uitgeven om de opsporingshonden te trainen en om hun uitzending naar het buitenland mogelijk te maken. ‘Egypte weigerde ambtenaren van Buitenlandse Zaken om de kennels of de luchthaven te bezoeken waar de honden werkten’, aldus de controleur.

Meer over