VS sturen F15's naar Nederland en IJsland als signaal naar Poetin

De VS hebben twaalf gevechtstoestellen en zo'n 350 manschappen naar Europa gestuurd. De F-15's gaan het luchtruim van IJsland helpen bewaken en in Nederland deelnemen aan oefeningen. Dit heeft het Pentagon bekendgemaakt. Het is de tweede keer in korte tijd dat de VS luchtverdedigingsjagers naar Europa sturen in antwoord op Russische agressie in de regio.

Redactie
Een Amerikaanse F-15c Eagle, de belangrijkste Amerikaanse luchtverdedigingsjager. Beeld US Air Force
Een Amerikaanse F-15c Eagle, de belangrijkste Amerikaanse luchtverdedigingsjager.Beeld US Air Force

'De uitzending is bedoeld om de Amerikaanse betrokkenheid bij Europa te demonstreren en om verdere Russische agressie af te schrikken', aldus de Amerikaanse luchtmacht in een verklaring.

De VS kondigden eerder dit jaar al aan zes F-15's naar Finland te sturen als onderdeel van operatie Atlantic Resolve, die werd opgestart vanwege de Russische betrokkenheid bij het conflict in Oekraïne. De F-15C Eagles worden dit weekeinde in Nederland en IJsland verwacht en blijven tot september. In Nederland worden ze gestationeerd op de luchtmachtbasis bij Leeuwarden.

'Onze militaire relaties met bondgenoten zoals IJsland zijn cruciaal voor de veiligheid van de VS en NAVO', aldus kolonel James Keefe, commandant van de 104th Fighter Wing dat op pad wordt gestuurd. 'We blijven betrokken bij de nationale veiligheid, zowel thuis als in het buitenland, samen met onze bondgenoten.'

Signaal
De F-15 is Amerika's belangrijkste luchtverdedigingsjager. Het toestel wordt in oorlog vooral gebruikt om het luchtruim te veroveren en veilig te stellen. De regering-Obama stuurde de afgelopen jaren de opvolger van het toestel, de hypermoderne en uiterst kostbare F-22 Raptor, onder andere naar het Midden-Oosten om Iran te waarschuwen.

In januari stuurde Washington twaalf F-22's naar Japan, twee weken nadat Noord-Korea claimde een waterstofbom te hebben gestest. Die atoomproef zorgde voor nieuwe spanningen met het regime in Pyongyang.

De F-15's die nu op pad worden gestuurd, gaan onder andere vanuit IJsland surveillancemissies van de NAVO in Europa ondersteunen. Behalve als signaal richting de Russen, zijn deze vluchten ook bedoeld om de Amerikaanse banden met de NAVO-bondgenoten te verstevigen en om Europa te laten zien dat de VS betrokken zijn bij de verdediging van de regio.

Tot 2006 had het Amerikaanse leger een luchtmachtbasis in IJsland, dat zelf geen leger heeft. Sinds 2008 beveiligt de NAVO het IJslandse luchtruim. Vorig jaar vond ook al een oefening van Amerikaanse F-15-toestellen met Nederlandse F-16's plaats. In Leeuwarden zullen de F-15's nu opnieuw meedoen aan de al lang geplande luchtmachtoefening Frisian Flag.

Daarna zullen ze echter worden ingezet in Roemenië, Estland en Bulgarije om deze landen een hart onder de riem te steken. De F-15's die naar Finland worden gestuurd, komen volgende maand aan. Finland maakte de komst van de Amerikaanse toestellen bekend een dag nadat Rusland een grootschalige militaire oefening had aangekondigd.

Deze oefening, met luchtlandingstroepen en zo'n tweehonderd vliegtuigen, was volgens de Russische minister van Defensie Shoigu bedoeld om hun 'mobiliteit' te testen.

Meer over