VS schakelden al achttien kopstukken van Al Qaida uit

In een traag maar dodelijk effectief tempo, rekenen de VS af met Al Qaida. Sinds 2001 zijn zeker 18 leiders van de beweging geëlimineerd of vastgezet.

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

De wereldwijde strijd tegen het terrorisme is het negende jaar ingegaan en de 200 duizend medewerkers van de 16 Amerikaanse inlichtingendiensten, die jaarlijks 75 miljard dollar kosten, voeren een veel effectievere strijd tegen Al Qaida.

Tenminste, dat is de boodschap sinds deze week van admiraal Dennis Blair, Amerika’s hoogste spionagebaas. Een dag nadat Navy SEAL-commando’s opdoken boven een konvooi in Zuid-Somalië en een van de meest gezochte Al Qaida-militanten in Oost-Afrika elimineerden, betoogde Blair dat de VS nu veel agressiever te werk gaan.

Vooral dankzij het betere begrip van Osama bin Ladens terreurnetwerk. Blair: ‘We kunnen agressiever optreden doordat we meer en meer kennis vergaren.’

Of de FBI-lijst van meest gezochte terroristen, waarop nu 24 mannen staan onder wie 22 Arabieren, al flink zal zijn uitgedund in 2011, bij de 10-jarige herdenking van ‘11 september’, moet nog worden afgewacht. Maar in een traag doch dodelijk effectief tempo wordt sinds 2001 met Tomahawk- kruisraketten, onbemande Predator-vliegtuigen en commando-acties – zoals maandag in Somalië – terrorist na terrorist uitgeschakeld.

Van Afghanistan tot Jemen, zelfs in Madagaskar, zijn de afgelopen acht jaar zeker achttien kopstukken en regionale leiders van aan Al Qaida gelieerde organisaties gevangengenomen of gedood. Ironisch genoeg is in het land waar de jacht werd geopend, Afghanistan, het kleinste aantal kopstukken uitgeschakeld.

Al direct na de Amerikaanse invasie werd het militaire hoofd van Al Qaida, Mohamed Atef, gedood bij een Predator-aanval op zijn huis. De Egyptenaar Atef was de eerste grote vis die de VS vingen.

In Pakistan, waar de top van Al Qaida heen vluchtte na de invasie, zijn de voornaamste vertrouwelingen van Bin Laden gepakt. Niet in de onrustige grensstreek maar in de Pakistaanse miljoenensteden.

De kroon op het werk van de CIA en het Pentagon was de vangst in 2003 van Khalid Sheikh Mohammed, het meesterbrein van ‘11/9’, bij een inval in een huis in Rawalpindi. Het jaar daarvoor waren al Abu Zubaydah, hoofd operaties van Al Qaida, en Ramzi Binalshibh, een belangrijke planner van 11/9, in respectievelijk Faisalabad en Karachi gearresteerd. Bij al deze operaties was de Special Activities Division van de CIA betrokken.

In de jaren daarna, toen de CIA de Predator-aanvallen in het Pakistaanse grensgebied flink opvoerde, wisten de VS een reeks hoge Al Qaida-commandanten vanuit de lucht te verrassen en te doden. Onder hen de Egyptenaar Abu Hamza Rabia, volgens de VS toen de nummer 3 van Al Qaida. Hij werd in 2005 in Noord-Waziristan bestookt met een Hellfire-raket.

De oogst van de Predators was in 2008 het grootst: zeker drie hoge Al Qaida-leden werden gedood. Onder hen Abu Laith al-Libi, een guerrilla-expert, en Abu Khabab al-Masri, die belast was met onderzoek naar chemische en biologische wapens.

Het laatste vooraanstaande slachtoffer van de Predators is Baitullah Mehsud, leider van de Pakistaanse Taliban, die in augustus in Zuid-Waziristan werd verrast. Maar ook in Jemen, Somalië en Irak doken de 1.000 kilo zware toestellen op – waarvan de luchtmacht er 195 heeft – om konvooien, huizen en kampen te bestoken.

In Jemen werd in 2002 buiten de hoofdstad Sanaa de auto beschoten van Abu Ali al-Harthi, naar verluidt het brein van de aanslag in 2000 op het Amerikaanse marineschip USS Cole. Al-Harthi werd met nog vijf anderen gedood. Vorig jaar werd de leider van de Somalische Al Shabaab-militie Aden Hashi Ayro, die volgens de VS banden heeft met Al Qaida, gedood in zijn huis. Het belangrijkste doelwit in Irak, Abu Musab al-Zarqawi die ‘Al Qaida in Irak’ leidde, werd niet gedood door Predators maar tijdens een bombardement door F-16’s.

Het wachten is nu op een licht zoemende Predator die opduikt nabij de schuilplaats van Bin Laden, of zijn vervanger Ayman al-Zawahiri, om de VS de grootste overwinning tot nu toe te schenken.

Meer over