VS: Russische luchtaanval doodt honderden Syrische burgers

Het vredesproces in Syrië loopt gevaar nu er steeds meer bewijs is voor Russische bombardementen op Syrische burgers. Maar volgens Rusland is er niets aan de hand. Het Kremlin doet de beschuldigingen over burgerdoden af als 'een tweederangs hypnoseshow' van het Westen.

Tom Vennink
Een Russische bom wordt klaargemaakt voor een luchtaanval op Latakia, in het noord-westen van Syrië. Beeld AFP
Een Russische bom wordt klaargemaakt voor een luchtaanval op Latakia, in het noord-westen van Syrië.Beeld AFP

Woensdag reageerde Rusland op kritiek van de Verenigde Staten en mensenrechtenorganisaties over het grote aantal burgerdoden dat de Russische luchtmacht aanricht in Syrië. 'Er worden heel ernstige aantijgingen gedaan op basis van een paar 'betrouwbare' ngo's. De vraag is wat dit voor ngo's zijn en voor wie ze betrouwbaar zijn', zei woordvoerder Igor Konasjenkov van het Russische ministerie van Defensie.
De VS en Rusland hadden net de handen ineen geslagen om vredesbesprekingen over Syrië in gang te zetten. Maar dinsdag trokken de VS al aan de rem.

'De verslagen van Russische aanvallen op Syrische burgers zijn extreem verontrustend', zei woordvoerder Mark Toner van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Met bombardementen op burgers ondermijnt Rusland 'inspanningen om een politieke oplossing' te vinden. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zijn zorgen gedeeld met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

Oorzaak van de nieuwe spanningen zijn rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch. Amnesty schreef vorige week dat Rusland honderden Syrische burgers gedood heeft bij bombardementen in Syrië. Hele woonwijken zouden zijn vernietigd zonder dat er zich militaire doelwitten bevonden. Bij luchtaanvallen in Homs, Idlib en Aleppo kwamen zeker tweehonderd burgers en enkele tientallen strijders om, aldus Amnesty. Volgens de ngo pleegde Rusland mogelijk oorlogsmisdaden. Amnesty vond ook bewijs dat Rusland clusterbommen gebruikt. Clusterbommen verspreiden kleine explosieven over een breed gebied, waardoor de kans op burgerdoden groot is.

Ongedateerde foto van de op 24 december omgekomen Franse IS-leider Charaffe al-Mouadan. Beeld L'Express
Ongedateerde foto van de op 24 december omgekomen Franse IS-leider Charaffe al-Mouadan.Beeld L'Express

'Nep', 'ongefundeerd'

Human Rights Watch toonde eerder deze maand ook aan dat Rusland de zeer omstreden wapens gebruikt. Bij zeker twintig luchtaanvallen gebruikte de Russische luchtmacht clusterbommen in dichtbevolkt gebied, zegt Human Rights Watch.

Rusland noemt de aantijgingen 'nep' en 'ongefundeerd'. De bevelhebber van de Russische luchtmacht zei dat burgerdoelen onmogelijk geraakt kunnen zijn. 'Ik zou graag trots willen zeggen dat mijn piloten nog niet één keer een doel gemist hebben', zei bevelhebber Viktor Bandarev tegen staatszender Rossija 24. Ook het gebruik van clusterbommen ontkende hij.

Een andere reden voor Amerika om aan de rem te trekken, is dat er mogelijk gesprekspartners voor de vredesbesprekingen omkomen bij de Russische bombardementen.

Afgelopen weekend kwam een hooggeplaatste Syrische rebellenleider om bij luchtaanvallen in Damascus. Hij vertegenwoordigde een van de sterkste rebellengroeperingen tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

'Meerderheid' bombardementen op anti-regeringsrebellen

Volgens de Amerikanen is nog altijd 'de meerderheid' van de Russische bombardementen gericht tegen anti-regeringsrebellen. Die zouden op die manier af kunnen zien van de vredesbesprekingen tussen de Syrische regering en de oppositie.

Die staan gepland voor eind januari in Genève, al is nog niet duidelijk welke oppositiegroepen deel mogen nemen. Daar moeten onder andere de VS en Rusland eerst overeenstemming over bereiken.

Russische luchtaanvallen op Syrië. Beeld afp
Russische luchtaanvallen op Syrië.Beeld afp
Meer over