NieuwsIsraëlisch-Palestijns conflict

VS presenteren eind juni in Bahrein economisch deel van langverwacht Israëlisch-Palestijns vredesplan

De Verenigde Staten onthullen eind juni in Bahrein het economische deel van hun langverwachte vredesplan voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Trump hoopt met forse investeringen in de Palestijnse gebieden een doorbraak te bereiken. De Palestijnen zeggen vooraf niet te zijn ingelicht over de bijeenkomst.

De economische conferentie vindt op 25 en 26 juni plaats in de Bahreinse hoofdstad Manamah, zo liet het Witte huis zondag weten. Dan zullen de Verenigde Staten aan internationale investeerders en politici aantonen hoe groot de economische potentie van de Palestijnse gebieden is. Ze hopen vooral zakenlieden uit de rijkere Arabische landen te overtuigen te investeren in de Palestijnse infrastructuur en industriële projecten.

‘Het Palestijnse volk verdient een toekomst van waardigheid en de kans op een beter leven, zoals alle volkeren van het Midden-Oosten’, zei Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner zondag in een verklaring. Hij werkt al twee jaar aan een Israëlisch-Palestijns vredesplan dat een einde moet maken aan het conflict, dat na de Zesdaagse Oorlog van 1967 leidde tot de Israëlische bezetting van de Westoever en de Gazastrook.

De conferentie in Bahrein richt zich louter op de economische aspecten van het vredesplan. De gevoelige, politieke punten komen later aan de orde. Dan wordt duidelijk hoe Kushner hoopt de problematiek rond de grensgeschillen, de status van Jeruzalem, de Palestijnse vluchtelingenkwestie en de Israëlische veiligheid op te lossen.  De Amerikanen hopen mogelijk met grote injecties van Arabische investeerders de economie van de Palestijnse gebieden dermate te stimuleren, dat de Palestijnen hun politieke eisen afzwakken.

De Palestijnen zeggen vooraf niet te zijn ingelicht over de bijeenkomst in Bahrein. ‘Het kabinet is niet geraadpleegd over deze workshop, noch over de inhoud, noch over de uitkomst of timing’, zei de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh maandag in een verklaring. De Israëlische premier Netanyahu heeft nog niet gereageerd op het geplande evenement in Bahrein. Zijn minister van Financiën, Moske Kahlon, zei zondag nog geen formele uitnodiging hebben ontvangen.

Financiële chantage

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Palestijnen hun medewerking zullen verlenen aan de Amerikaanse plannen. Ze lieten weten dat elk plan dat hun politieke wensen negeert, gedoemd is te mislukken. Vorige maand zei Shtayyeh nog dat de Palestijnen, ondanks de malaise in de Westelijke Jordaanoever en Gaza, niet met geld zijn om te kopen. ‘Wij verwerpen financiële chantage’.

De Palestijnen eisen dat Israël zich volledig terugtrekt uit de bezette gebieden van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Daar willen ze hun toekomstige onafhankelijke staat stichten, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Hun wantrouwen jegens Trump is groot. De Palestijnen verbraken het contact met zijn regering toen hij in december 2017 het betwiste Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkende. De president verhuisde de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem en stopte de financiële ondersteuning van Palestijnse vluchtelingen, die honderden miljoenen dollars behelsde.

Meer over