NieuwsHongkong

VS ondersteunt pro-democratische demonstranten Hongkong met twee nieuwe wetten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag twee wetten ondertekend die steun uitspreken voor de pro-democratische demonstranten in Hongkong. Dat stelde het Witte Huis in een verklaring.

Oproerpolitie bij de Hongkongse universiteit waar het tot confrontaties kwam tussen demonstranten die zich er verschanst hadden en de politie. Beeld REUTERS
Oproerpolitie bij de Hongkongse universiteit waar het tot confrontaties kwam tussen demonstranten die zich er verschanst hadden en de politie.Beeld REUTERS

Een van de twee wetten vereist dat de Verenigde Staten jaarlijks controleren of Hongkong genoeg autonomie heeft om zijn speciale handelsstatus met Amerika te behouden. Ook stelt de wet dat de VS met sancties moet optreden tegen mensenrechtenschendingen in de stadstaat. De andere wet verbiedt Amerikaanse export van wapens als traangas, pepperspray en rubberkogels aan de Hongkongse politie. Beide wetsvoorstellen werden vrijwel unaniem aangenomen door het Amerikaanse Congres.

De nieuwe wetgeving zet de onderhandelingen tussen de VS en China over het beëindigen van de handelsoorlog tussen beide landen verder onder druk. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, deed het wetsvoorstel in een reactie vorige week af als ‘buitenlandse inmenging in Chinese interne aangelegenheden’. Ook waarschuwde zijn ministerie dinsdag nog dat de VS ‘alle consequenties zullen moeten dragen’, mocht de wet aangenomen worden. Nadat de twee wetten werden aangenomen, kondigde China ‘tegenmaatregelen’ aan, al bleven details uit.

Tot dusver hield Trump zich vooral op de vlakte over de situatie in Hongkong, waar al wekenlang grote demonstraties plaatsvinden voor meer democratie en tegen inmenging vanuit China. Congresleden van zijn eigen Republikeinse Partij riepen de president al langer op zijn steun uit te spreken voor de actievoerders in de semi-autonome regio.

In een verklaring zei Trump woensdag ‘respect’ te hebben voor de Chinese president Xi Jinping. Ook sprak hij de hoop uit dat ‘de leiders van China en Hongkong in staat zullen zijn op vriendschappelijke wijze hun geschillen op te lossen’.

LEES MEER:

Commentaar: Uitslag Hongkong bevestigt nut van protesten voor kiezer.

Bellen met: ‘Dit kan een keerpunt in de protesten worden’, zegt correspondent Leen Vervaeke over de confrontatie tussen demonstranten en politie.

Meer over