VS: noodtoestand 'is standaardmaatregel'

Noodtoestand moet treffen maatregelen vereenvoudigen...

Amsterdam De Verenigde Staten hebben zondag de noodtoestand afgekondigd, om na de uitbraak van varkensgriep beter maatregelen te kunnen nemen en het toezicht op de Amerikaans-Mexicaanse grens te kunnen verscherpen. Minister van binnenlandse veiligheid Janet Napolitano sprak van ‘een standaardmaatregel’.

Over de precieze aard en omvang van de besmettingen met varkensgriep in Mexico hoopt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dezer dagen helderheid te verkrijgen. Daarvan hangt van af of wereldwijd scherpere maatregelen nodig zijn zoals vaccinontwikkeling, zegt Ab Osterhaus van het Erasmus MC in Rotterdam, een van de virologen die de WHO adviseren. Het verontrustende is, zegt hij, dat in Mexico mogelijk sprake is van grootschalige mens-op-mens-besmetting, de voorwaarde voor een pandemie.

Roel Coutinho van het RIVM reageert terughoudend: ‘Dezelfde stam veroorzaakt in de VS veel mildere verschijnselen. Het is te vroeg voor een voorspelling.’

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC zegt dat bekende virusremmers als oseltamivir (Tamiflu) die overheden de afgelopen jaren op grote schaal hebben ingeslagen met het oog op een mogelijke pandemie, werken tegen de Mexico-stam. Er is geen humaan vaccin tegen deze virulente stam.

Meer over