'VS niet veilig zolang Palestina niet vrij is'

Op een islamitische website is vandaag de naar verluidt laatste opgenomen audioboodschap van de gedode terreurleider Osama bin Laden gepubliceerd. Daarin dreigt Bin Laden dat Amerika niet veilig zal zijn zolang Palestina niet veilig is. De boodschap is gericht aan de Amerikaanse president Barack Obama.

ANP
null Beeld afp
Beeld afp

'Amerika kan niet dromen van veiligheid totdat we in Palestina in veiligheid leven. Het is oneerlijk dat jullie in vrede leven terwijl onze broeders in Gaza zich in een onveilige situatie bevinden', zegt Bin Laden in de opname. De terreurleider waarschuwt vervolgens dat de aanvallen op de VS zullen voortduren zolang de steun aan Israël doorgaat.

Hij zegt verder dat hij had geprobeerd de VS een 'boodschap' te sturen via de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab. Hij probeerde op eerste kerstdag 2009 een vliegtuig op te blazen met explosieven die hij had verstopt in zijn onderbroek. De poging mislukte, onder meer omdat een Nederlandse passagier hem snel overmeesterde. Ook ontplofte het brandbare goedje in de onderbroek van de Nigeriaan niet, maar veroorzaakte het slechts brand.

'Als het mogelijk was geweest om een woordelijke boodschap te sturen dan hadden we geen vliegtuigen nodig gehad om ze te sturen', aldus Osama. De boodschap van 'onze held, de strijder Umar Farouk' bevestigde volgens Bin Laden de vorige boodschap: terreuraanslagen in New York op 11 september 2001. De geluidstape duurt iets meer dan een minuut.

Al-Qaeda bevestigde vrijdag de dood van Bin Laden maar waarschuwde dat het bloed van degenen die zich verheugen over zijn dood 'zich zal vermengen met tranen'.

Meer over