VS: Leden Al Qa'ida naar Georgië

De Verenigde Staten hebben gewaarschuwd dat enkele tientallen moslimterroristen na de val van de Taliban uit Afghanistan naar de ontoegankelijke bergen van Georgië zijn gevlucht....

De terroristen zouden zich in de Kaukasus bevinden, in een kloof waar zevenduizend vluchtelingen uit Tsjetsjenië zijn neergestreken, en contacten onderhouden met Hattab, een krijgsheer die aan de zijde van de Tsjetsjeense rebellen vecht. Het is mogelijk dat ze drugssmokkelroutes hebben gebruikt om in de Kaukasus te komen. De routes leiden van Afghanistan via Turkmenistan, Azerbeidzjan en Georgië naar Turkije.

'Wat betreft Al-Qa'ida beschikken we over inlichtingen dat enkele tientallen mujahedin uit Afghanistan zijn gevlucht, en zich nu schuil houden in de Kaukasus', zei Philip Remler, de hoogste Amerikaanse diplomaat in Georgië. 'Wij zijn ervan op de hoogte dat sommigen zich in de Pankisi-kloof schuil houden en in contact staan met Al-Hattab, een Arabische terrorist. Die staat op zijn beurt weer in contact met Osama Bin Laden. De Pankisi-kloof vormt een zeer groot gevaar voor Georgië.'

Georgië heeft zich nooit hersteld van de burgeroorlog die volgde op de ineenstorting van de Sovjet-Unie. President Eduard Sjevardnadze heeft in grote delen van het land niets te vertellen. Het gemiddeld maandloon ligt op veertig euro, en corruptie is een manier val leven. Het Georgische leger loopt rond in versleten Sovjetuniformen of Amerikaanse afdankertjes, en soldaten krijgen vaak maandenlang geen soldij.

De Georgische autoriteiten hebben hun medewerking beloofd. 'Georgië zal geen vluchthaven worden voor terroristen', aldus minister van Buitenlandse Zaken Irakli Menagarisjvili. De chef van de Georgische veiligheidsdienst verklaarde dat de Amerikaanse informatie in samenwerking met 'bevriende diensten' wordt nagetrokken. Afgelopen maand werden er in Georgië een aantal Saudirs en Jordanirs gearresteerd, die in de Pankisi-kloof een 'terreurgroep' zouden hebben opgezet om acties uit te voeren aan de andere kant van de grens, in Rusland.

Tot dusver deden de Georgiërs klachten van Moskou dat de kloof diende als basis voor Tsjetsjeense terroristen af als verzinsels. Rusland en de VS, die in de Kaukasus wedijverden om invloed, zijn na de elfde september gaan samenwerken, en dwongen Georgië de berichten serieus te nemen.

Meer over