Nieuws

VS komen over de brug na mislukte droneaanval Kabul: verblijfsvergunningen en geld voor nabestaanden burgerslachtoffers

De Amerikaanse regering biedt financiële compensatie en verblijfsvergunningen aan de nabestaanden van een droneaanval in de Afghaanse hoofdstad Kabul. In de opgeblazen auto zaten geen strijders van de lokale tak van de Islamitische Staat, zoals gedacht, maar onschuldige burgers.

Het wrak van de aangevallen auto op de oprit van een huis in Kabul. Beeld EPA
Het wrak van de aangevallen auto op de oprit van een huis in Kabul.Beeld EPA

Onder de tien familieleden die omkwamen bij het bombardement, waren zeven kinderen. Nabestaanden zeiden na de aanval al dat ‘‘sorry’ zeggen niet genoeg is voor ons’. Ze wilden dat de Verenigde Staten over de brug kwamen met geld en, voor enkelen van hen, opvang buiten Afghanistan. Het Pentagon maakte vrijdag bekend aan beide wensen tegemoet te willen komen – na maanden van weifelend optreden.

Zo beweerden de VS in eerste instantie nog dat de droneaanval succesvol was uitgevoerd, en duurde het weken voor zij daarvan terugkwamen, ofschoon bewijzen tegen hun verklaring zich al snel opstapelde. Een maand geleden kwam toch een voorzichtig mea culpa: volgens commandant Frank McKenzie was het ‘onwaarschijnlijk’ dat de gedode familie gerelateerd was aan de terreurorganisatie IS-K, de lokale tak van de Islamitische Staat. Hij sprak over ‘een tragische fout’ en zei dat de Amerikanen overwogen de familie te compenseren.

Aanslag

De droneaanval zelf gebeurde op 29 augustus, drie dagen na een dodelijke bomontploffing op het vliegveld van Kabul. Bij die aanslag, geclaimd door IS-K, kwamen meer dan 170 mensen om, onder wie 13 Amerikaanse militairen. ‘We zullen je opjagen en je laten boeten’, reageerde de Amerikaanse president Joe Biden. De drone-aanval moest dienen als een van de eerste vergeldingsacties, en om een volgende aanslag te voorkomen.

Het Amerikaanse leger dacht op luchtbeelden te zien dat een paar mannen explosieven in een witte Toyota Corolla stopten, op een plek die als IS-terrein kon worden aangemerkt. In werkelijkheid bleek het om jerrycans met drinkwater te gaan. Acht uur lang was de auto gevolgd door zes drones, voordat hij op de oprit van het huis van de chauffeur werd gebombardeerd.

De oprit van het huis in Kabul waar de witte Toyota stond die door de Amerikanen werd aangevallen. Beeld EPA
De oprit van het huis in Kabul waar de witte Toyota stond die door de Amerikanen werd aangevallen.Beeld EPA

Pijnlijk

Extra pijnlijk is dat enkele van de volwassen inzittenden voor de Amerikanen werkten in Afghanistan. Zo was de bestuurder van de auto, de hulpverlener Zemerai Ahmadi, jarenlang actief geweest voor een humanitaire organisatie uit de Verenigde Staten. Ook een vertaler van Amerikaanse strijdkrachten reed mee.

Aan de derde eis van de nabestaanden, het verantwoordelijk stellen van de dader, lijken de Amerikanen niet publiekelijk te voldoen. Al bij het excuus van McKenzie zei hij dat de aanval in de context moet worden gezien van een zeer chaotisch spanningsveld rondom de Afghaanse hoofdstad. Veel wees erop dat er nog een aanslag zou plaatsvinden op de luchthaven van Kabul, zei de generaal.

Op 30 augustus, vier dagen na de bom op het vliegveld, vertrok het Amerikaanse leger uit Afghanistan. Ook na die aftocht lijkt IS-K een speler van belang in het nieuwe Afghanistan. Afgelopen vrijdag eiste de organisatie een aanslag bij een moskee (47 doden, 70 gewonden) in de stad Kandahar op.

Een week daarvoor claimde zij ook verantwoordelijk te zijn voor een bloedbad (ongeveer 50 doden, 140 gewonden) in het Noord-Afghaanse Kunduz. De organisatie, die naar schatting bestaat uit drieduizend soennitische jihadisten, staat op gespannen voet met de eveneens soennitische machthebbers van het land, de Taliban, die volgens IS-K niet radicaal genoeg zouden zijn.

Meer over