VS jagen leiders IS op met geheime drone-campagne

De recente luchtaanvallen op commandanten van Islamitische Staat (IS) maken deel uit van een nieuwe, geheime Amerikaanse campagne. De CIA en Amerikaanse commando's hebben de campagne gelanceerd om belangrijke terrorismeverdachten in Syrië snel uit te schakelen. Een van hen was de onlangs geliquideerde Brit Junaid Hussain, de belangrijkste hacker van IS. Dit meldt The Washington Post woensdag.

Redactie
Een Amerikaanse MQ-9 Reaper-drone tijdens een missie. Beeld ap
Een Amerikaanse MQ-9 Reaper-drone tijdens een missie.Beeld ap

Hussain werd de afgelopen weken samen met andere prominente IS-figuren uitgeschakeld met onbemande vliegtuigen. De Brit werd een belangrijk doelwit van het geheime programma omdat hij de architect was van de IS-pogingen om via sociale media Amerikanen aan te zetten tot terreurdaden.

Het liquidatieplan betekent een forse uitbreiding van de CIA-rol in Syrië. Het geeft ook aan dat Washington IS steeds meer als een grotere bedreiging ziet voor de VS dan Al Qaida. Het Counterterrorism Center (CTC) van de CIA is belast met het in kaart brengen en opsporen van belangrijke IS-figuren.

Vervolgens worden ze opgejaagd en uitgeschakeld met drones die worden bestuurd door vliegers van het Joint Special Operations Command (JSOC). Onder dit commando vallen alle Amerikaanse elite-eenheden, zoals de US Navy SEAL's en Delta Force. Onder de drones die worden ingezet, zijn de Predator en de MQ-Reaper.

Handvol

Het CTC en JSOC vormen al sinds het aantreden van de regering-Obama het hart van de Amerikaanse campagne om Al Qaida met drone-aanvallen te 'onthoofden'. De nieuwe campagne in Syrië wordt uitgevoerd apart van de luchtoorlog die de VS en andere bondgenoten vorig jaar begonnen tegen IS. IS-leider Al- Baghdadi en zijn commandanten behoorden toen ook tot de belangrijkste doelwitten. Die aanvallen op het IS-leiderschap maakten echter geen deel uit van een aparte campagne.

Tot nu toe zijn er slechts een handvol drone-aanvallen geweest in Syrië in het kader van de nieuwe, geheime oorlog tegen het IS-leiderschap. Ter vergelijking: in het afgelopen jaar werden 2.450 bombardementen uitgevoerd door de VS en de coalitie tegen commandocentra, konvooien en gebouwen van IS in Syrië. Het geringe aantal geeft aan hoe moeilijk het is voor de VS om de top van IS op te sporen en te liquideren.

Dodenlijst

De geheime campagne is uitsluitend gericht tegen de hoogste echelons van IS. Hussain stond aanvankelijk niet op de 'dodenlijst' van de CIA omdat hij niet belangrijk genoeg zou zijn. Dit veranderde echter toen hij banden bleek te hebben met een van de twee jihadistische schutters in Garland, Texas.

Zij probeerden eerder dit jaar een bloedbad aan te richten tijdens een bijeenkomst waarop cartoons van de profeet Mohammed werden getoond. PVV-leider Geert Wilders was toen een de aanwezigen.

Vanuit welke bases de drone-aanvallen worden uitgevoerd, is niet bekend. De CIA beschikt over diverse, geheime centra in Jordanië. Deze worden onder andere gebruikt om gematigde Syrische strijders op te leiden. De Amerikaanse luchtmacht maakt verder gebruik van bases in Koeweit, Qatar, Turkije en Saoedi-Arabië voor onder andere inlichtingenoperaties van de Reaper-drones.

Pogingen van de VS sinds vorig jaar om IS-leider Al-Baghdadi te doden met drones, zijn tot op heden op niets uitgelopen. De bombardementen vonden plaats in zowel Irak als Syrië. Beeld US Navy
Pogingen van de VS sinds vorig jaar om IS-leider Al-Baghdadi te doden met drones, zijn tot op heden op niets uitgelopen. De bombardementen vonden plaats in zowel Irak als Syrië.Beeld US Navy
Vliegers besturen vanuit een basis in New Mexico een MQ-9 Reaper-drone boven Afghanistan. Beeld reuters
Vliegers besturen vanuit een basis in New Mexico een MQ-9 Reaper-drone boven Afghanistan.Beeld reuters
Meer over