VS hervatten aanvallen op Afghanistan

Terwijl de burgers van Afghanistan nog in het ongewisse verkeerden over het aantal slachtoffers en de schade van de Amerikaans-Britse luchtaanvallen van zondagavond, voerden de Amerikanen maandagavond opnieuw aanvallen uit op de Afghaanse hoofdstad Kabul en andere steden....

Net als zondag waren behalve Kabul ook de zuidelijke stad Kandahar en Mazar-i-Sharif in het noorden doelwit van de aanvallen. Een inwoner van Kabul meldde dat het vliegveld bij de hoofdstad blijkbaar opnieuw was aangevallen en dat ditmaal ook een zendmast, op een heuvel midden in de stad, was gebombardeerd. Een derde doel dat hij noemde, was een verlaten fort aan de oostkant van de stad.

De meest concrete mededelingen over de gevolgen van de eerste bombardementen kwamen maandag van de ambassadeur van het Talibanbewind in Pakistan, mullah Abdul Salam Zaeef. Hij vertelde dat er volgens de eerste schattingen twintig doden waren gevallen. 'In de buurt van het vliegveld van Kabul zijn woningen geraakt en daarbij zijn vrouwen en kinderen om het leven gekomen.'

Het Iraanse persbureau IRNA meldde op basis van telefoongesprekken met bronnen in Afghanistan dat de commandant van de luchtmacht van het Talibanregime, Akhtar Mohammad Mansour, maandagavond door de bombardementen was gedood. Ook de belangrijke generaal Omar Ataye zou bij dezelfde aanval om het leven zijn gekomen.

De officiële radiozender van de Taliban, de Voice of Shariat, meldde daarentegen dat er in Kabul geen slachtoffers waren gevallen, en dat er ook geen materiële schade was aangericht. 'De Amerikaanse bommen en raketten hebben hun doel gemist.'

Tijdens de bombardementen van zondagavond hadden de inwoners van Kabul opgesloten gezeten in hun verduisterde huizen. Ze mochten de straat niet op omdat de avondklok al was ingegaan en de Taliban hadden de elektriciteit afgesneden. Daardoor zaten ze zonder licht en zonder telefoon - als ze die al hadden. Omdat de Taliban sinds jaren televisie hebben verboden, konden ze zich zelfs niet via de buitenlandse zenders op de hoogte stellen van wat er om hen heen gebeurde.

Maandagochtend ontvluchtten duizenden burgers Kabul , uit angst voor nieuwe luchtaanvallen. Bij het aanbreken van de dag, toen het uitgaansverbod voorbij was, pakten ze alle spullen die ze konden meenemen en vertrokken.

'Ik slaap nog liever in de open lucht dan een nacht langer hier te blijven', zei een van de vluchtelingen. Ook een oudere, gehandicapte man die bij een busstation stond te wachten zei dat hij te bang was om in Kabul te blijven. 'Het is hier niet langer veilig - dank zij Amerika', zei hij.

De achterblijvers probeerden hun dagelijks leven zo normaal mogelijk te hervatten. Ze openden hun winkels en gingen naar de moskee voor het ochtendgebed. Daar klonk menigmaal de oproep tot een jihad tegen de VS.

In de zuidelijke stad Kandahar, waar Taliban-leider mullah Omar resideert, zou tijdens de bombardementen van zondagavond paniek zijn uitgebroken. Een van de doelwitten was het plaatselijke vliegveld . Er zouden drie doden zijn gevallen. Mullah Omar en het voornaamste doelwit van de aanvallen, Osama bin Laden, bleven echter ongedeerd, zo meldde ambassadeur Zaeef in Islamabad. 'Wij hebben geen enkel contact met hem, maar Bin Laden is nog steeds in Afghanistan.'

Meer over