nieuwsAl-Baghdadi

VS geven met foto en video’s inkijk in commando-operatie tegen Al-Baghdadi

De VS hebben voor het eerst beelden vrijgegeven van de gewaagde aanval van Delta Force-commando’s op de schuilplaats van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. De operatie was de succesvolste ooit van de elite-eenheid.

Stieven Ramdharie
Amerikaanse commando’s begeven zich naar de muur rond het huis van Al-Baghdadi.  Beeld AP
Amerikaanse commando’s begeven zich naar de muur rond het huis van Al-Baghdadi.Beeld AP

Op de foto's en video's is te zien is hoe de commando's het huis in Noord-Syrië naderen en hoe strijders vanuit de lucht worden gedood. Daarna leggen drones met precisiemunitie het complex in de as. De militairen, van een van de meest geheime eenheden van de Amerikaanse landmacht, schoten vier vrouwen en een man dood toen ze het huis waren binnengedrongen. De IS-strijders, die bomvesten aanhadden, weigerden zich volgens het Pentagon over te geven.

Verder blijkt nu dat Al-Baghdadi niet drie maar twee kinderen de tunnel in sleurde waar hij schuilde. Ook heeft hij in de tunnel mogelijk geschoten op de commando’s die op zoek naar hem waren. Opvallend is dat Amerika’s hoogste commandant in het Midden-Oosten, generaal Frank McKenzie, woensdag niet wilde bevestigen dat de IS-leider ‘jammerde, huilde en schreeuwde’ voordat hij zich opblies, zoals president Trump in het weekeinde beweerde.

‘Ik kan dit zeggen: hij kroop in een gat met twee kinderen en hij blies zichzelf op terwijl zijn mensen stand hielden’, aldus McKenzie, die het Amerikaanse Central Command leidt. Deze is belast met de militaire operaties van de VS in onder andere het Midden-Oosten.

McKenzie: ‘Je kan wel zien wat voor persoon dit was. Verder kan ik niets bevestigen over zijn laatste seconden.’ Op maandag zei Amerika’s hoogste militair, Mark Milley, dat Trump deze details mogelijk had gehoord van de commando’s die hij na de aanval sprak vanuit het Witte Huis.

Inkijkje in aanval

De inkijk die de VS nu hebben gegeven in de Delta Force-operatie, is opvallend. Zo’n openheid was er niet in 2011 toen commando’s van een andere elite-eenheid, SEAL Team Six, Al Qaida-leider Osama bin Laden in zijn schuilplaats wisten te doden. Nu is te zien hoe een groep van zo’n tien commando’s, voorzien van nachtzichtapparatuur, zich in het donker begeeft naar een muur rond het complex om binnen te dringen.

De Delta Force-leden, die op de grond werden ondersteund en beschermd door Army Rangers-soldaten, waren in acht Chinook-transporthelikopters opgestegen vanaf een geheime basis elders in Syrië. Ze moesten een uur lang door gebied vliegen dat onder andere in handen is van rebellen die gelieerd zijn aan Al Qaida. In de lucht werden de elitesoldaten beschermd door MQ-9 Reaper-drones, bewapend met precisieraketten, en door F-15-gevechtsvliegtuigen.

Om een ingrijpen van de Russische luchtmacht te voorkomen, dat in dit gebied in Noord-Syrië opereert, was Moskou van tevoren ingelicht over de operatie. De Russen beschikken op de grond ook over het geavanceerde S-400-luchtdoelsysteem, dat de Amerikaanse toestellen vanaf honderden kilometers afstand kon volgen en neerhalen. De Chinook-helikopters werden inderdaad onder vuur genomen, zij het door jihadistische strijders die de streek rond het plaatsje Barisha controleren.

Het huis van Al-Baghdadi, vlak voordat het door een MQ-9 Reaper-drone wordt bestookt met precisietaketten.  Beeld AP
Het huis van Al-Baghdadi, vlak voordat het door een MQ-9 Reaper-drone wordt bestookt met precisietaketten.Beeld AP

Zwaar mitrailleurvuur

Volgens McKenzie werden de Amerikanen dichtbij Al-Baghdadi’s huis vanuit twee kanten door deze rebellen beschoten. Op een video is te zien hoe de Amerikanen vanuit een van de helikopters met zwaar mitrailleurvuur terugslaan. In luttele seconden werd afgerekend met een handvol strijders, die niet behoorden tot IS. Sommigen probeerden nog weg te komen. In totaal zouden bij deze Amerikaanse represaille-acties zo’n tien tot vijftien strijders zijn gedood.

Eenmaal binnen, schakelden de Delta Force-commando’s snel de vijf IS-strijders uit die verzet probeerden te bieden. In het Arabisch werden ze gemaand zich over te geven, maar ze weigerden. De commando’s wisten wel elf kinderen levend uit het huis te krijgen. In de tunnel waar de opgejaagde Al-Baghdadi zich had verscholen, blies de IS-leider zich uiteindelijk met zijn bomvest op.

Een Amerikaanse herdershond die al vier jaar wordt ingezet bij commando-operaties en al zo’n vijftig missies op zijn naam heeft staan, raakte in de tunnel gewond. Niet vanwege de explosie, zoals aanvankelijk werd gemeld, maar door een elektriciteitskabel die losraakte. Met behulp van DNA-materiaal dat de VS van Al-Baghdadi hadden toen hij in 2004 in een Amerikaanse gevangenis in Irak zat, werd snel vastgesteld dat de man in de tunnel inderdaad de IS-leider was.

Generaal Kenneth McKenzie, commandant van Central Command, praat over de rol die een hond van de Amerikaanse commando-eenheid speelde bij het opsporen van Al-Baghdadi. Beeld Getty Images
Generaal Kenneth McKenzie, commandant van Central Command, praat over de rol die een hond van de Amerikaanse commando-eenheid speelde bij het opsporen van Al-Baghdadi.Beeld Getty Images

Lichaam in zee

Nadat de commando’s en Rangers belangrijke IS-documentatie hadden verzameld en waren vertrokken, kwamen de Reaper-drones voor de laatste keer in actie. Met raketten werd het complex volledig met de grond gelijk gemaakt om te voorkomen dat het een gedenkplaats zou worden voor IS-strijders. ‘Het ziet er nu uit als een parkeerplaats met grote gaten’, aldus McKenzie. Binnen een dag kreeg Al-Baghdadi een zeemansgraf. Zijn lichaamsresten werden in zee gegooid, wat ook gebeurde met het lijk van Bin Laden. McKenzie: ‘Deze operatie was voortreffelijk gepland en uitgevoerd.’

De uitschakeling van Al-Baghdadi is een belangrijke opsteker voor Delta Force. Tot nu toe werd de eenheid vooral in verband gebracht met twee mislukte operaties die ook zeer gewaagd waren. In 1980 strandde een poging van de elite-eenheid om Amerikaanse gijzelaars in Teheran te bevrijden door slecht weer in de Iraanse woestijn. En in 1993 liep de jacht op de Somalische krijgsheer Mohammed Farrah Aidid uit op een bloedbad. Aidid werd niet gepakt.

Meer over de dood van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi

In hoeverre kwam de dood van IS-leider Al-Baghdadi op het conto van de Amerikanen? Ook anderen claimen een belangrijke inbreng. Een reconstructie aan de hand van acht hoofdrolspelers.

Abu Bakr al-Baghdadi maakte bij Al Qaida carrière als strateeg, religieus inspirator en militair bevelhebber. Na de oprichting van Islamitische Staat in Irak en de Levant groeide hij uit tot ’s werelds meedogenlooste en wreedste terreurleider.

Columnist Jean-Pierre Geelen volgde de dood van de IS-leider alsof het een spannende film was. ‘In deze film bereikte Al-Baghdadi nooit de sterstatus van Bin Laden.’

Meer over