VS gaan in twee jaar 40 duizend soldaten ontslaan

De VS gaan flink bezuinigen op hun leger. In de komende twee jaar zou het Amerikaanse leger 40 duizend soldaten gaan ontslaan. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite USA Today. Het Amerikaanse leger bevestigt de bezuinigingen.

Silke Spierings
Amerikaanse soldaten tijdens een oefening in Litouwen. Beeld ap
Amerikaanse soldaten tijdens een oefening in Litouwen.Beeld ap

De krimp zal merkbaar zijn in zowel de binnenlandse als buitenlandse onderdelen van het leger. Daarnaast zouden ook 17 duizend ambtenaren die in dienst van het leger zijn ook worden ontslagen. Als het plan doorgaat zal het Amerikaanse leger eind 2017 nog 'slechts' 450 duizend soldaten tellen en daarmee het kleinste Amerikaanse leger sinds 1940 zijn. In 1945 was het Amerikaanse leger met ruim zes miljoen soldaten in dienst het grootst.

Defensie verwacht donderdag meer details bekend te maken. Reden van de krimp zijn de noodzakelijke bezuinigingen. De ontslagen komen deels verwacht en waren in februari al aangekondigd door toenmalig minister van Defensie Chuck Hagel. Tijdens de oorlogen in Afghanistan en Irak zijn er veel soldaten aangenomen, zodat de tijd van uitzending kon worden beperkt tot één jaar. Nu deze missie zich in de afrondende fases bevinden, is er minder personeel nodig. Het Pentagon wil de komende tien jaar in totaal 1 miljard dollar bezuinigen op Defensie.

Chuck Hagel neemt afscheid van zijn ambt als minister van Defensie begin 2015. Beeld reuters
Chuck Hagel neemt afscheid van zijn ambt als minister van Defensie begin 2015.Beeld reuters
Meer over