Nieuws

VS gaan deportaties naar Haïti flink opvoeren om migranten af te schrikken

Het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid is van plan om het aantal deportatievluchten naar Haïti flink op te voeren, om de Haïtianen af te schrikken die massaal naar de zuidgrens van de Verenigde Staten zijn getrokken.

Migranten uit Haïti bij de grens tussen Mexico en de Amerikaanse staat Texas. Beeld EPA
Migranten uit Haïti bij de grens tussen Mexico en de Amerikaanse staat Texas.Beeld EPA

Bronnen binnen de Amerikaanse douane meldden aan CNN dat woensdag een eerste vlucht is vertrokken. Het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid zegt in een verklaring dat de andere vluchten op korte termijn worden opgestart, vermoedelijk binnen 72 uur.

Vijftig Democratische wetgevers stuurden eerder deze week juist nog een brief naar het kabinet van de Amerikaanse president Joe Biden, waarin zij vroegen om de deportaties tijdelijk stop te zetten. ‘Het zal maanden of zelfs jaren duren voordat de Haïtiaanse regering haar burgers veilig kan ontvangen’, schreven de wetgevers in de brief.

Aarbeving en moord

Haïti werd vorige maand getroffen door een zware aardbeving, waarbij meer dan tweeduizend doden vielen en duizenden anderen gewond raakten. In juli werd bovendien de president van het land, Jovenel Moïse, vermoord. Dinsdag werd premier Ariel Henry als een verdachte van betrokkenheid bij die moord aangewezen. De Haïtiaanse douane kreeg vervolgens het bevel Henry het land niet uit te laten, waarop de premier de openbaar aanklager ontsloeg. Het is nog niet bekend wat dit betekent voor het gerechtelijk onderzoek.

Volgens de Amerikaanse douane bevinden zich momenteel bijna 14.000 migranten bij de grens met Texas. De autoriteiten hebben vrijdag zo’n tweeduizend migranten bij de grensstad Del Rio weggehaald en overgebracht naar opvangcentra van de overheid. De komende dagen stuurt de douane bovendien zo’n vierhonderd extra waarnemers naar Del Rio. De toegangsweg naar de stad is tijdelijk afgesloten.

De migranten komen niet alleen uit Haïti, maar het aantal migranten uit het land neemt de afgelopen maanden wel toe. In augustus werden langs de Amerikaanse zuidgrens zo’n 7500 Haïtianen gesignaleerd door de douane.

Meer over