VS en Europa streven naar vredestop M-Oosten in juli

Europese en Amerikaanse diplomaten zetten alles op alles om Israël en de Palestijnen te bewegen deel te nemen aan een nog deze zomer te houden internationale vredesconferentie....

Peres zei zondag dat hij een conferentie toejuicht, al waarschuwde hij dat een doorbraak alleen in directe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnenkan worden bereikt. Premier Sharon heeft tot nu toe altijd gezegd pas over vrede te willen praten als de Palestijnen het geweld staken.

Naast Solana is ook de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns al sinds vorige week in het Midden-Oosten. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer is net vier dagen geweest, en begin deze week komt ook CIA-directeur George Tenet in het gebied aan. Hij zal onder andere voorstellen doen voor hervorming van de Palestijnse Autoriteit.

De Palestijnse leider Arafat heeft zondag kabinetsposten aangeboden aan de radicale islamitische beweging Hamas. Die heeft het aanbod in beraad. Andere radicale groepen weigeren met Arafat samen te werken. De VS en Israël zijn fel tegen deelname van Hamas, die zij een terroristische groepering vinden.

Het Israëlische leger houdt sinds vrijdag een deel van de stad Nablus en het vluchtelingenkamp Balata op de Westelijke Jordaanoever bezet. Het leger is op zoek naar explosieven en beramers van zelfmoordaanslagen. Volgens Palestijnse bronnen zijn honderden Palestijnen opgepakt. Velen zijn weer vrijgelaten. Het Israëlische leger sprak van zestig arrestanten.

Meer over