Nieuwsspionage-angst

VS dreigen samenwerking met Duitse geheime diensten op laag pitje te zetten om netwerk Huawei

De Amerikaanse president Trump dreigt de samenwerking met Duitse inlichtingen-en veiligheidsdiensten op een laag pitje zetten als de regering in Berlijn in zee gaat met de Chinese telecomgigant Huawei. In een reactie beklemtoonde bondskanselier Merkel dinsdag dat Duitsland zelfstandig een besluit neemt. De VS beschouwen het bedrijf als een verlengstuk van de Chinese regering.

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Duitsland, Richard Allen Grenell, heeft een 'dreigbrief’ gestuurd naar de Duitse regering.  Beeld AP
De ambassadeur van de Verenigde Staten in Duitsland, Richard Allen Grenell, heeft een 'dreigbrief’ gestuurd naar de Duitse regering.Beeld AP

Volgens Merkel werkt haar land al aan ‘veiligheidsnormen’ die moeten voorkomen dat de Chinese regering zich via Huawei schuldig maakt aan spionage en andere schadelijke praktijken. Over die normen wil Berlijn in overleg treden met zowel Europese landen als de VS, kondigde ze aan.

Washington is bang dat Duitsland een Paard van Troje binnenhaalt als Huawei toestemming krijgt een nieuw netwerk voor supersnelle internetverbinding, 5G, aan te leggen. De Amerikaanse ambassadeur in Berlijn, Richard Grenell, een vertrouweling van Trump, heeft een brief op poten aan de Duitse regering gestuurd. De tekst lekte dinsdag uit via de Duitse krant Die Welt, die sprak over ‘een dreigbrief’.

‘Gat in beveiliging’

Grenell hamert in zijn brief aan minister van Economische Zaken Peter Altmaier op de risico’s van ‘ongewenste toegang en kwaadwillige cyberactiviteiten’ van Chinese zijde. Volgens de diplomaat vormt elk gat in de Duitse beveiliging een rechtstreeks risico voor zijn eigen land. Hij toont weinig vertrouwen in de maatregelen die Berlijn wil nemen. ‘We verwelkomen die stap’, schrijft de ambassadeur, om eraan toe te voegen: ‘De VS geloven niet dat het veiligheidsrisico dat Huawei en andere Chinese bedrijven vormen, kan worden beteugeld door mondelinge of schriftelijke beloften van de Chinezen.’

Navo-bondgenoot Duitsland moet er dan ook rekening mee houden dat de VS niet langer bereid zijn hun intensieve samenwerking met Duitse veiligheids-en inlichtingendiensten voort te zetten, aldus Grenell. ‘Zonder adequate veiligheidsvoorzieningen zullen de VS in de toekomst niet in staat zijn informatie van geheime diensten en andere data in de huidige omvang uit te wisselen’.

Wat is er aan de hand met Huawei?

Fraude, diefstal van Amerikaanse technologie en zelfs het belemmeren van de rechtsgang: hiervan beschuldigt de VS de financiële topvrouw van de Chinese telecomgigant Huawei.

De Chinese topvrouw van telecomreus Huawei, Meng Wanzhou, is een gerechtelijke procedure gestart tegen de Canadese overheid.

De Chinese telecomgigant heeft de VS aangeklaagd nadat het land een federale ban afkondigde op alle producten van het bedrijf. Volgens Huawei heeft de VS ingebroken op diens servers en e-mails gestolen.

Veel westerse landen trekken zich niets aan van de VS, die proberen het Chinese telecombedrijf Huawei buiten de deur te houden.

Brussel wil China harder aanpakken

De Europese Unie moet zich harder gaan opstellen tegenover China. Dit land is een belangrijke partner, maar ook een ‘rivaal’ die Europa’s veiligheid kan bedreigen. Die waarschuwing liet de Europese Commissie dinsdag horen bij de presentatie van tien actiepunten die uiteindelijk moeten leiden tot een Europese China-strategie.

Moet ook Nederland Huawei in de ban doen bij de aanleg van 5G?

Uit vrees voor spionage, misschien zelfs sabotage, keren steeds meer westerse landen zich tegen Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken. Nederland wacht af. Terecht?

Meer over