nieuws

VS dreigen met verplaatsing troepen uit Duitsland naar Polen

De Verenigde Staten verscherpen het dreigement om troepen uit Duitsland te verplaatsen naar Polen. Volgens ambassadeur Richard Grenell mag Duitsland niet verwachten ‘dat de Amerikaanse belastingbetaler opdraait voor meer dan vijftigduizend Amerikanen in Duitsland, terwijl de Duitsers hun handelsoverschot voor binnenlands gebruik aanwenden’.

Theo Koelé
De Amerikaanse ambassadeur Richard Grenell schudt de hand van Angela Merkel.  Beeld AFP
De Amerikaanse ambassadeur Richard Grenell schudt de hand van Angela Merkel.Beeld AFP

Grenell uitte zijn waarschuwing vrijdag kort voordat president Donald Trump een bezoek brengt aan buurlanden Denemarken en Polen, maar Duitsland zal mijden. De ambassadeur kondigde in juni al de overplaatsing aan van duizend militairen naar Polen. Anders dan Duitsland, voldoet Polen (bijna) aan de Navo-afspraak om 2 procent van het nationaal inkomen te besteden aan defensie-uitgaven. Polen heeft keer op keer laten weten dat het graag meer Amerikaanse militairen wil huisvesten. Het land ziet buurland Rusland als een reële bedreiging.

De Amerikaanse ambassadeur in Warschau, Georgette Mosbacher, zette het dreigement van haar collega Grenell vrijdag via Twitter kracht bij: ‘Polen komt zijn verplichtingen jegens de Navo na. Duitsland doet dat niet. We zouden het toejuichen als Amerikaanse troepen naar Polen komen’.

null Beeld EPA
Beeld EPA

35 duizend man

Duitsland huisvest de meeste Amerikaanse militairen van Europa: circa 35 duizend. Het Amerikaanse burgerpersoneel bij deze strijdkrachten bestaat uit 17 duizend mannen en vrouwen. Alleen in Japan hebben de VS meer landgenoten gestationeerd.

Volgens Duitse media is de Amerikaanse ergernis gegroeid door de recente afwijzing van Duitsland om deel te nemen aan een maritieme missie onder Amerikaanse leiding in de Golf-regio. Ook weigerde Berlijn grondtroepen te leveren voor de bestrijding van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië.

null Beeld de Volkskrant infographics
Beeld de Volkskrant infographics

Defensie-uitgaven

Sinds het aantreden van president Trump is de verstandhouding tussen de VS en Navo-bondgenoot Duitsland aanzienlijk verslechterd. Trump heeft herhaaldelijk kritiek geuit op de lage Duitse defensie-uitgaven, maar ook op de aanleg van de gaspijpleiding Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland: ‘Wij beschermen Duitsland tegen Rusland, en Rusland incasseert ondertussen miljarden dollars uit Duitsland.’

Trump komt eind deze maand naar Europa. Van 24 tot en met 26 augustus is hij aanwezig bij de bijeenkomst van de G7 (grote industrielanden) in het Franse Biarritz. Daarna reist hij naar Polen, waar hij onder meer de herdenking bijwoont van de Duitse inval in Polen, tachtig jaar geleden. Begin september brengt de president een bezoek aan Denemarken. Duitsland staat niet op het programma, al liet ambassadeur Grenell eerder weten dat Trump het land graag zou bezoeken – in het bijzonder het dorp Kallstadt, de geboorteplaats van zijn opa Frederic Trump.

Persona non grata

In maart van dit jaar bekritiseerde Grenell de Duitse defensiebegroting. Vanwege deze inmenging in binnenlandse aangelegenheden leidde dat tot de oproep van parlementariërs hem tot persona non grata te verklaren. In Nederland uitte Grenells collega Pete Hoekstra soortgelijke kritiek. De Volkskrant interviewde hem erover.

Meer over