NieuwsSpionagewetgeving

VS dienen nieuwe aanklachten in tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange

De Verenigde Staten hebben 17 nieuwe aanklachten toegevoegd aan het uitleveringsverzoek van WikiLeaks-oprichter Julian Assange wegens het verspreiden van staatsgeheimen in 2010. Het is voor het eerst dat een journalist wordt aangeklaagd onder de spionagewetgeving, wat kritische vragen oproept over de persvrijheid in de VS.

Julian Assange begin mei vlak na zijn arrestatie in Londen. Beeld AFP
Julian Assange begin mei vlak na zijn arrestatie in Londen.Beeld AFP

Assange wordt ervan beschuldigd de Verenigde Staten ‘in gevaar’ te hebben gebracht door duizenden geheime documenten te publiceren, waaronder ook de namen van bronnen van het Amerikaanse leger en diplomaten tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hij wordt ervan beschuldigd samen te hebben gespannen met de voormalig legeranalist Chelsea Manning om een regeringscomputer te hacken met de bedoeling staatsgeheimen te lekken. Manning werd al eerder tot 35 jaar celstraf veroordeeld voor het lekken van de duizenden geheime documenten. Zij kreeg na zeven jaar gratie van oud-president Obama.

De verscherping van de aanklachten tegen Assange volgt een maand nadat de VS Groot-Brittannië officieel om uitlevering van Assange hebben gevraagd. Assange werd vorige maand uit de ambassade van Equador in Londen gezet. Daar had hij jaren ondergedoken gezeten. In Londen zit hij nu een straf van 50 weken uit voor het schenden van afspraken over de borgtocht in 2012, toen hij door Zweden werd gezocht voor een inmiddels verjaarde verkrachtingszaak.

Inmiddels heeft ook Zweden opnieuw om uitlevering van Assange gevraagd omdat ze het strafonderzoek naar de aanrandingen wil heropenen. De openbaar aanklagers in Groot-Brittannië moeten beslissen aan wie zij Assange zullen uitleveren. Assange heeft alle beschuldigingen uit Zweden altijd ontkend.

Lees ook:

Waarop Amerika Assange uiteindelijk kon pakken en waarom het zo lang duurde.

Na VS wil ook Zweden nu uitlevering van Julian Assange, in verband met verkrachtingszaak.

Meer over