VS: Chinese piloot maakte 'agressieve manoeuvres'

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft vrijdag verklaard dat de Chinese piloot van het F-8-gevechtsvliegtuig 'agressieve manoeuvres' maakte, voordat het in botsing kwam met het Amerikaanse EP-3-spionagevliegtuig....

Al maanden jagen Chinese piloten op Amerikaanse vliegtuigen boven de Zuid-Chinese Zee, zei de minister. Hij haalde 44 recente incidenten aan en liet videobeelden zien en geluidsfragmenten horen van eerdere confrontaties.

Rumsfeld baseerde zijn uitlatingen over de luchtbotsing van 1 april op verslagen van de 24-koppige bemanning van het spionagevliegtuig. Donderdag keerde de bemanning in de VS terug na elf dagen op het Chinese eiland Hainan te hebben vastgezeten. De bemanning heeft, aldus Rumsfeld, 'een groot deel' van de geheime apparatuur van het vliegtuig kunnen vernietigen voordat de Chinezen aan boord gingen.

Drie keer naderde het Chinese gevechtsvliegtuig de EP-3, zo heeft de bemanning volgens anonieme Amerikaanse diplomaten bij de 'debriefing' verteld. Twee keer scheerde het op een meter afstand langs het spionagevliegtuig, maar de derde keer raakte het eerst de buitenmotor van de linkervleugel, daarna de binnenmotor en vervolgens de neus van de EP-3. Volgens de bemanning merkte de Chinese piloot te laat dat hij een te hoge snelheid had. Maar in plaats van onder het vliegtuig door te schieten, remde hij af met de botsing als gevolg.

De Chinese F-8 brak na de klap in tweeën en de brokstukken stortten in zee. Het spionagevliegtuig maakte na de botsing een val van 2400 meter en draaide 130 graden om zijn as, voordat de piloot hem weer onder controle had. Er zijn toen 15 tot 25 noodsignalen uitgezonden, maar van Chinese zijde kwam geen reactie. Even overwoog de piloot in zee te landen, maar hij koos toch voor het militaire vliegveld op Hainan.

Terwijl de bemanning de apparatuur in het vliegtuig vernietigde, verzamelden zich Chinese soldaten rond het vliegtuig. Na een kwartier verlieten de 21 mannen en 3 vrouwen het vliegtuig.

China blijft erbij dat de Amerikanen het ongeluk hebben veroorzaakt.