VS blijven zich verzetten tegen handelsakkoord

De VS blijven zich verzetten tegen een voorlopig akkoord over grotere internationale speelruimte voor financiële diensten. Europees commissaris Leon Brittan (buitenlandse handel) is er gisteren niet in geslaagd de Amerikaanse regering op andere gedachten te brengen....

AFP

WASHINGTON

'Het Amerikaanse standpunt is onveranderd', maakte de Amerikaanse minister van financiën Robert Rubin maandag duidelijk na een onderhoud met Brittan in Washington. De VS houden vast aan de voorstellen die zij eind juni inbrachten. De Amerikanen stellen hun markten alleen open als andere landen dat ook doen. Washington is vooral ontevreden over de aanbiedingen van enkele Aziatische landen zoals Maleisië.

Eind juni hadden de al jaren slepende onderhandelingen, sinds 1 januari onder de paraplu van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève, moeten eindigen. Japan en Zuid-Korea hebben hun cruciale steun aan het akkoord gekoppeld aan de Amerikaanse deelneming. Zij vroegen daarom vrijdag enige bedenktijd, mede in afwachting van Brittans missie naar Washington.

Meer over