VS bevestigt dood Al Qaida-leider Irak niet

De Verenigde Staten kunnen de gemelde dood van de leider van de terreurbeweging Al Qaida in Irak, Abu Ayyub al-Masri, niet bevestigen. Dat zei de Amerikaanse ambassadeur in Bagdad. Ryan Crocker, dinsdag...

ANP

Hij reageerde op een verklaring van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken die eerder op de dag zei dat de Al Qaida-leider was omgekomen door gevechten tussen militanten onderling.

‘We hebben duidelijke inlichtingen dat al-Masri vandaag is gedood’, zei de Iraakse brigade-generaal Abdul Kareem Khalaf. De Amerikanen hadden een premie van 5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Crocker zei geen enkele bewijs te hebben gezien en Al Qaida zelf ontkende op internet de dood van de voorman in het Arabische land.

Eerder dood verklaard
In oktober was al-Masri ook al voor dood verklaard, maar dat bleek een vergissing. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zoekt op dit moment een bevestiging. Zijn lijk is nog niet gevonden.

De Egyptenaar al-Masri, ook bekend als Abu Hamza al-Muhajir, nam in juni 2006 het leiderschap van de soennitisch-islamitische terreurbeweging over na de dood van Abu Musab al-Zarqawi. De Jordaanse terroristenleider kwam in juni 2006 om bij een Amerikaanse luchtaanval.

De laatste tijd is sprake van toenemende vijandschap tussen strijders van Al Qaida en leden van andere soennitische opstandelingengroepen. Vooral de willekeurige moordpartijen van Al Qaida zouden andere bewegingen een doorn in het oog zijn.

Al Qaida in Irak is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het meeste geweld tegen vooral de sjiitische meerderheid in het land. De organisatie zou onder meer achter de aanslag ruim een jaar geleden op een belangrijke sjiitische moskee in Samarra zitten, die tot een golf van sektarisch geweld leidde.

Volgens het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken is Abu Ayyub al-Masri, de leider van de terreurbeweging Al-Qaida in Irak, dinsdag door gevechten tussen militanten onderling om het leven gekomen. Autoriteiten onderzoeken of dit klopt. Hier is al-Masri te zien op een videobeeld uit oktober 2006. (AFP) Beeld
Volgens het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken is Abu Ayyub al-Masri, de leider van de terreurbeweging Al-Qaida in Irak, dinsdag door gevechten tussen militanten onderling om het leven gekomen. Autoriteiten onderzoeken of dit klopt. Hier is al-Masri te zien op een videobeeld uit oktober 2006. (AFP)
Meer over