'Vrouwonvriendelijk' beeld in Egypte wordt aangepast na protest

Een beeld van een soldaat die een vrouw omarmt heeft ophef veroorzaakt in de Egyptische provinciestad Sohag. Inwoners zien in het beeld, een eerbetoon aan gevallen soldaten dat nog niet officieel is onthuld, een ongewenste avance. De lokale gouverneur heeft opdracht gegeven het beeld aan te passen.

Redactie
Het beeld 'Moeder van de martelaar', dat ophef heeft veroorzaakt in het Egyptische Sohag Beeld ap
Het beeld 'Moeder van de martelaar', dat ophef heeft veroorzaakt in het Egyptische SohagBeeld ap

Het beeld, opgetrokken uit beton, heet 'Moeder van de Martelaar' en stelt een boerin voor, een traditionele artistieke representatie van Egypte, met uitgestrekte armen. Achter haar staat een soldaat met zijn armen om haar middel gewikkeld.

Bewoners van het conservatief islamitische Sohag, waar het 8,5 meter hoge beeld op een plein is neergezet, hebben onder meer op sociale media geklaagd dat het ongepast is. Sommige critici vinden dat het beeld seksuele intimidatie representeert, andere interpreteren het als het leger dat Egypte verleidt. De weerstand wordt aangewakkerd doordat het beeld vlakbij een meisjesschool staat.

De controverse haalde de landelijke media, en de gouverneur van Sohag, Ayman Abdel-Monaim, heeft een onderzoek ingesteld naar de aanbesteding door lokale raadsleden. Volgens hem had het provinciale bestuur geraadpleegd moeten worden voordat het 250 duizend pond kostende beeld werd besteld. 'Soms botst de visie van een artiest met de cultuur van een gemeenschap', zei hij tegen persbureau AP. 'Als we burgers met respect willen behandelen, moeten we ze niet beledigen.'

Ondertussen is de beeldhouwer, de 60-jarige Wagih Yani, begonnen met het aanpassen van het sculptuur. De soldaat wordt verwijderd en de vrouw krijg een olijventak in haar hand. Boven haar hoofd krijgt ze een halve cirkel van witte duiven, die vrede symboliseert. Tegenover AP heeft Yani zijn werk verdedigd. Volgens hem is er niets ongepasts aan het beeld en symboliseerde de soldaat de 'geest van de martelaar' die Egypte beschermt. 'Maar ik vind het belangrijk dat iedereen blij is met het beeld.'

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over