Vrouwenzaag

Klusgereedschap, speciaal voor vrouwen bestaat allang. Alleen moesten vrouwen het zelf bij elkaar sprokkelen. Nu zit het samen in een koffer....

Hij stond in deze rubriek. Een nieuwe handzaag die de fabrikant Bah co/ Sandvik een general cut noemt. Bijzonder aan de zaag is niet alleen dat hij geweldig zaagt, dankzij een betere stand van de scherpe tandjes, maar ook dat hij maar kort is. 45 Centimeter, inclusief het handvat. Een timmerman gebruikt een lange zaag. Uit gewoonte. Gereedschapmakers dachten ook lang niet aan kort. Maar voor veel zaagwerk is een korte handiger. We noemden de korte zaag een typische vrouwenzaag. Vrouwen zijn huiverig voor lange zagen. We gaven de korte aan dames op visite, met een plank en het verzoek die door te zagen. Ze stonden van zichzelf versteld, ze wisten niet dat ze zagen konden, het leek wel of het vanzelf ging, mag ik hem lenen, o enig! De fabrikant was niet zo blij met de omschrijving vrouwenzaag, daarvoor was hij niet ontwikkeld, het was meer omdat er timmermannen waren die eindelijk eens van de lastige lange zaag af wilden.

Hadden ze maar geweten van het bestaan van de vrouwenzaag, de vrouwen die onder leiding van Magda Berman een set vrouwengereedschap samenstelden (zie Volkskrant Magazine van vorige week). Het schip met koffers vol vrouwengereedschap uit China is in Rotterdam aangekomen. Bijna vierhonderd zelfdoe-speciaalzaken van Hubo, Doe Land en Big Boss gaan de koffers verkopen voor 58,50 euro per stuk. Twintig stukken gereedschap en wat rommeltjes zitten erin. Maar geen handzaag.

Het gereedschap is niet voor vrouwen(handen) ontworpen, het is bijeen gesprokkeld. Alles bestond al, er werd alleen gekeken of vrouwen die klussen in en om het huis, er goed mee overweg konden. De waterpomptang en de combinatietang hebben wat kleinere handvatten dan mannentangen en er zit een snoepig klauwhamertje in van gepolijst roestvrij staal. Een priemetje is er en een ratel. O help, wat is dat? Een handvat van een schroevendraaier met een houdertje waarin schroefbitjes kunnen en moerdopjes, waarmee iets los of vast gedraaid wordt en wel zo dat de schroevendraaier heen en weer kan draaien en de top maar een kant op wil, dat is een ratel. En deze kan ook nog onder een hoek schroeven en sleutelen. In een waterpas van 30 centimeter lang is een rolmaat ingebouwd waarop men in een oogopslag kan zien wat de helft is van de maat die men neemt. Dat klinkt stom, lach maar, het is slim. Men ziet meteen het midden van het houtje dat men opmeet. Ook een winkelhaak zit in de koffer. Met een ingebouwde gradenmeter. In de korte arm van de L-vormige haak zit een plastic lineaaltje dat eruit kan draaien. Hier mee kunnen niet haakse hoeken worden afgetekend. Het lineaaltje kan in de stand van de gewenste scheefte worden vastgezet. En dan? Dan gaat de vrouw met de scheve winkelhaak naar de plankenwinkel, geeft de scheve haak aan de plankenman en vraagt hem haar een plank op de meegebrachte scheef te zagen. Want in de koffer vrouwentools ontbreekt de handzaag. Ze wisten niet dat er kleine bestaan die vanzelf zagen.

Meer over