Vrouwen: 'Trump behandelde deel personeel als seksobject'

Donald Trump heeft zich in de afgelopen decennia vaak sexistisch uitgelaten over vrouwen die voor hem werkten. De miljardair behandelde vrouwen als seksobjecten en hij maakte vaak opmerkingen over hun figuur. Dit blijkt volgens The New York Times uit gesprekken die de krant had met ruim vijftig vrouwen die bij Trump in dienst waren of met wie hij te maken had in veertig jaar tijd.

Trump en zijn vrouw Melania op een gala van weekblad Time. Beeld Reuters
Trump en zijn vrouw Melania op een gala van weekblad Time.Beeld Reuters

Trump maakte onder andere opmerkingen over hun billen, of als ze in gewicht waren aangekomen. Ook deed hij avances waarvan sommige vrouwen niet gediend waren. De vrouwen schetsen het beeld van een man die voortdurend is geobsedeerd door het vrouwenlichaam.

Een deel van de vrouwen zegt echter ook dat de zakenman hen aanmoedigde in hun loopbaan. Ook benoemde hij vrouwen in posities in zijn vastgoedbedrijf die daarvoor altijd door mannen werden bekleed. De New York Times en The Washington Post hebben veel journalisten vrijgemaakt om het verleden van Trump uit te spitten, nu hij de gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat is. Alleen al de Washington Post heeft twintig journalisten gezet op Trump.

De miljardair reageerde zondag in een serie tweets op het artikel. 'Waarom schrijft de falende New York Times niet het echte verhaal over de Clintons en vrouwen?', aldus Trump. 'De media zijn oneerlijk. Iedereen is onder de indruk hoe aardig ik vrouwen heb behandeld.' Ook wees hij erop dat de vrouwen in Ohio, een cruciale staat in november, achter hem zouden staan in de presidentsverkiezingen.

'Varkens'
De uitlatingen van een deel van de vrouwen bevestigen de kritiek die Trump kreeg in de voorverkiezingen over zijn behandeling van vrouwen. De miljardair kreeg het eind vorig jaar onder andere aan de stok met tv-presentatrice Megyn Kelly van Fox News.

Tijdens het eerste Republikeinse debat confronteerde ze Trump met opmerkingen die hij in het verleden had gemaakt als zouden vrouwen 'varkens' en 'slonzen' zijn. Trump bekritiseerde ook het uiterlijk van collega-kandidaat Carly Fiorina. Hillary Clinton gebruikt nu deze uitlatingen in haar kritiek op hem. Volgens Barbara Res, die de leiding had over de bouw van Trumps hoofdkwartier in Manhattan, onderbrak hij regelmatig vergaderingen met opmerkingen over het figuur van vrouwen.

'Ze zorgen goed voor hun kont', zei Trump volgens haar plotseling tijdens een sollicitatiegesprek met een architect over de vrouwen die in het Californische Marina del Rey wonen. Het gesprek ging over een bouwproject in Los Angeles. Res: 'De architect en ik wisten niet wat hij wilde zeggen.' Jaren later, toen Res dikker was geworden, zei Trump tegen haar: 'Je houdt van je snoepgoed.' Het was zijn manier om te zeggen dat ze was aangekomen. Ook noemde hij Res regelmatig 'mijn schatje'.

Victoria Secret-model

Volgens Res wilde Trump, die ooit bij Howard Stern opschepte dat zijn vouw Melania 'ontzettend goed in bed was', altijd dat bezoekers zijn mooiste werkneemsters zagen bij binnenkomst. 'Niet haar', zei Trump volgens Res toen ze een personeelslid een vergadering in wilde sturen om de lunchwensen te noteren. Trump stak er meteen een stokje voor. 'Ze ziet er niet goed uit', zei hij. Res: 'Hij wilde de mensen in die kamer laten weten dat alle vrouwen die voor hem werkten mooi waren.'

Die neiging om voortdurend onderscheid te maken tussen mooie en minder mooie vrouwen, vertoonde Trump ook in 2009 tijdens de organisatie van de Miss USA-verkiezing. Hij was mede-organisator van de verkiezing. Trump liet tijdens de voorbereiding Miss Alabama naar voren komen. 'Vertel mij, wie is de mooiste vrouw hier?', vroeg Trump haar. 'Behalve ik?', vroeg ze. 'Ik vind Miss Arkansas aardig. Ze is lief.' Trump antwoordde: 'Het kan mij niet schelen of ze lief is. Is ze sexy?'

Res, die twaalf jaar voor de vastgoedmiljardair werkte, zegt dat ze Trump dankbaar is voor de vele kansen die hij haar heeft geboden. Nadat ze stopte bij Trump International, werkte ze daarna nog zes jaar voor hem als consultant.

Ook tegen vrouwen in hoge posities met wie Trump te maken had bij het stadsbestuur van New York, gedroeg de zakenman zich zo. 'Hij deed neerbuigend', zegt Alair Townsend, voormalig locoburgemeester voor economische ontwikkeling van New York. 'Het was altijd 'liefje' of 'schat'. Tegen mannen zou hij nooit op deze wijze hebben gesproken. Het was bedoeld om je klein te voelen. En hij deed het vaak.'

Onvolwassen
Volgens Barbara Fife, locoburgemeester van de stad in de jaren negentig, zei Trump in haar kantoor steeds dat hij haast had. 'Omdat ik vanavond een afspraakje heb met een Victoria Secret-model', aldus Trump. Fife: 'Ik vond het, om eerlijk te zijn, nogal onvolwassen.'

Trump ontkende tegenover de krant de talloze voorvallen. 'Ik heb vrouwen altijd met respect behandeld', zegt hij, geconfronteerd met de uitlatingen van de vrouwen. De miljardair roept dit ook voortdurend tijdens zijn bijeenkomsten in het land. Maar uit veel opiniepeilingen blijkt dat slechts een minderheid van de vrouwen op hem gaat stemmen in november.

Trump heeft last van een 'gender gap': in een tweestrijd met Clinton trekt hij meer mannelijke kiezers dan de Democraat. Clinton daarentegen heeft de meerderheid van de vrouwelijke kiezers achter zich. Van de blanke, vrouwelijke kiezers zou 48 procent op Clinton stemmen en 38 procent op Trump. Uit een CNN-peiling in april bleek dat maar liefst 73 procent van de vrouwelijke kiezers een negatief oordeel over Trump heeft. Slechts 21 procent is positief over hem.

Donald Trump met zijn vrouw Melania, een voormalig fotomodel uit Slovenië. Beeld AP
Donald Trump met zijn vrouw Melania, een voormalig fotomodel uit Slovenië.Beeld AP
Meer over