Vrouwen houden topless protest in Canada

Honderden Canadese vrouwen zijn zaterdag in de stad Waterloo uit protest topless de straat opgegaan. De reden hiervoor was dat drie zussen staande waren gehouden door de politie, omdat zij met ontbloot bovenlijf op de fiets zaten. De zussen hadden naar eigen zeggen hun shirts uitgedaan omdat het hartje zomer en bloedheet was.

Jan Heemskerk
De protesterende vrouwen in Waterloo, Ontario, Canada. Beeld ap
De protesterende vrouwen in Waterloo, Ontario, Canada.Beeld ap

Alysha, Tameera en Nadia Mohamed reden op 24 juli, zonder shirts aan, door Kitchener, Ontario, toen ze gestopt werden door een mannelijke politieagent. De agent reed langs de zussen en droeg hen op kleren aan te trekken omdat dat volgens de wet verplicht was. Alysha zou de agent verteld hebben dat hij het bij het verkeerde eind had, en toen ze de interactie begon te filmen zou de agent gezegd hebben alleen te willen checken of de fietsen uitgerust waren met de juiste lichten en bellen.

Het is al sinds 1996 legaal voor vrouwen uit de Canadese provincie Ontario om topless over straat te gaan. In 1991 wist studente Gwen Jacobs in hoger beroep een eerdere veroordeling terug te draaien nadat zij voor de rechter moest komen omdat ze op een hete dag topless besloot te gaan. Jacobs was gisteren ook aanwezig bij het protest.

'Opkomst indrukwekkend'

Alysha was tevreden met de opkomst, zo zei zij tegen CBC News: 'Het was echt heel geweldig. De opkomst was indrukwekkend en de aanwezigen toonden erg veel steun.' Zowel mannen als vrouwen kwamen op het protest af, met ontblote bovenlichamen hielden zij borden met slogans als 'het zijn borsten, geen bommen. Ontspan' en 'naaktheid is niets seksueels' omhoog.

De regionale politie was aanwezig, en sprak van een 'respectvolle, vreedzame, en veilige demonstratie.'

Meer over